Home > KTA Brugge scoort opvallend in Vlaamse houtproef

KTA Brugge scoort opvallend in Vlaamse houtproef

Geschreven op 21 mei 2022 om 11:45 door Mario De Wilde

Zeven leerlingen (van acht deelnemers uit KTA Brugge) waren genomineerd toen KTA Brugge op vrijdag 20 mei naar Kortrijk trok voor de regionale prijsuitreiking van de Vlaamse Houtproef. Alle zeven werden ze ook laureaat én staan ze in de top tien. KTA Brugge kaapte ook de eerste prijs weg. ‘Een mooie bekroning voor het werk van onze leerlingen en leerkrachten, en een blijk van waardering voor vakwerk in het algemeen’, klinkt het bij Guy Van Ryckeghem, Technisch adviseur Engineering bij KTA Brugge.

Tijdens de houtproef maakten acht leerlingen van KTA Brugge in de school een werkstuk – een bijzettafeltje – in massief hout en plaatmateriaal, onder toezicht van een afgevaardigde van de Confederatie Bouw. Op einde van de dag werden de afgewerkte werkstukken meegenomen voor een grondige beoordeling door een vakjury. Die jury riep elk van de zeven leerlingen uit tot laureaat: Gabriel-Sebastian Breb, Zyon Casier, Merel Deboysere Merel , Rune Godderis Rune, Gilman Hysaj, Michiel Vanhulle en Lander Vannieuwenburg.

Eerste prijs en met zeven in de top tien

Lander Vannieuwenburg was de winnaar met maar liefst 93,6%. Michiel Vanhulle en Merel Deboysere behaalden een gedeelde tweede plaats met ook meer dan 90%. Gabriel-Sebastian Breb (5 de), Zyon Casier ( 7de) , Gilman Hysaj (9de) en Rune Godderis (10de) behaalden ook een zeer mooie ereplaats. Over de hele provincie West-Vlaanderen deden er 258 leerlingen mee uit 14 scholen. De winnaar ontving een zaagmachine en waardebonnen ter waarde van meer dan € 600. De overige KTA laureaten ontvingen waardebonnen van € 250 tot € 25, compressors , nagelpistolen en gereedschapskoffers.

Ze namen hun prijzen in ontvangst in de B’aula van de Confederatie Bouw in Kortrijk. Een trotse Guy Van Ryckeghem legt uit waar de uitdaging lag bij het uitvoeren van de opdracht: ‘We nemen jaarlijks deel aan de Vlaamse houtproef omdat dit een leerrijke ervaring is voor de leerlingen. De opdracht wordt pas de dag zelf meegedeeld zodat de leerlingen zich niet kunnen voorbereiden. De proef lijkt eenvoudig maar is dit allerminst. Iedere verbinding , ieder detail , iedere afmeting is van belang. De nadruk ligt op manuele vaardigheden, gecombineerd met machinale bewerkingen. Naarmate de dag vordert speelt de factor tijd ook mee omdat de leerlingen in 1 dag het werkstuk moeten uitvoeren en afwerken wat wel voor een gezonde stress zorgt bij de deelnemers. De vakjury, die regelmatig langskomt tijdens de proef, neemt op het einde van de dag de werkstukken mee om te quoteren tot in de kleinste details.’

De houtproef: techniek en vakkennis centraal

De houtproef stelt het beroep van houtbewerker in het daglicht door de opleiding tot houtbewerker bekend te maken bij het grote publiek. Leerlingen worden aangemoedigd om zich verder te verdiepen in de veelzijdigheden van het vak. De houtproef is een proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs (BUSO/BSO/TSO) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen. In juni dingen de provinciale winnaars mee naar de prijs van laureaat van Vlaanderen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.