Home > Kruisem maakt zich op voor de prijsuitreiking van 24ste editie van de Euro-kartoenale Kruishoutem

Kruisem maakt zich op voor de prijsuitreiking van 24ste editie van de Euro-kartoenale Kruishoutem

Geschreven op 4 april 2023 om 14:25 door Mario De Wilde

In Kruisem worden volgende zaterdag de laureaten van de Euro-kartoenale Kruishoutem verwacht voor de officiële prijsuitreiking van de 24ste editie van de Euro-kartoenale Kruishoutem. De internationale vakjury, o.l.v. de Italiaanse Marilena Nardi, nomineerde de volgende cartoonisten voor de hoofdprijzen en eervolle vermeldingen (in alfabetische volgorde):

Alessandro Gatto (Italië)

Luka Lagator (Montenegro)

Pieter Lefevere (Kruisem – België)

Stefaan Provijn (Sint-Martens- Latem – België)

Jamal Rahmati (Iran)

Shahrokh Heidari Sorjani (Frankrijk)

Javad Takjoo (Iran)

Muzaffar Yulchiboev (Oezbekistan)

6 van de genomineerden zullen zelf aanwezig zijn om hun prijs af te halen. Een van hen wint de hoofdprijs van 2100 Euro en een trofee. In totaal is er meer dan 7000 euro te verdelen over de winnaars. De genomineerden weten zelf nog niet wie met welke prijs ze naar huis mogen en zo blijft het nog spannend tot de laatste minuut. Daarna volgt een feestelijke receptie en bezoek aan de tentoonstelling in het Europees Cartoon Centrum.

Cartoons uit 83 landen en de 5 continenten

Traditioneel kregen de organisatoren opnieuw cartoons van alle uithoeken van de wereld toegestuurd. 543 cartoonisten uit 83 landen en de 5 continenten stuurden hun humoristische kijk op het thema ‘Toekomst van de Mobiliteit: Onderweg naar Cartopia’ in. Voor het eerst waren er ook cartoons uit Guatemala, Zambia, Tunesië en Myanmar. De grote cartoonlanden Iran en Turkije zijn altijd goed vertegenwoordigd, hoewel er door de beperkingen op het internet in Iran dit jaar problemen waren voor Iraanse cartoonisten om hun werk op het deelnemersplatform te krijgen.

Tentoonstelling en cartoonboek

De tentoonstelling is vanaf 9 april tot eind juni te bezichtigen in het Europees Cartoon Centrum (ECC), René D’Huyvetterstraat 5C, Kruishoutem. Traditioneel wordt ook een cartoonboek uitgegeven met een 100-tal cartoons.

Paasevent op Paasmaandag: Cartoons op het plein

Op Paasmaandag zullen de winnaars en enkele Belgische cartoonisten en karikaturisten live tekenen op grote pancartes op het plein voor het Europees Cartoon Centrum – vlak in het centrum van Kruishoutem. Ook de tentoonstelling is op die dag te bezoeken vanaf 14u tot 19u.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.