Home > Kortrijkse topchef Matthieu Beudaert achter het fornuis van VORK voor 550 kerstmaaltijden

Kortrijkse topchef Matthieu Beudaert achter het fornuis van VORK voor 550 kerstmaaltijden

Geschreven op 29 november 2022 om 15:49 door Mario De Wilde

Gisteren gaven tien organisaties uit de sociale economie, samen goed voor 26 buurtrestaurants en foodmakers over heel Vlaanderen, de aftrap voor het initiatief Buurtopjebord.be. Vijf sterrenchefs, één in elke provincie, stellen een menu op samen met één van de deelnemende restaurants. Tijdens de feestdagen zullen mensen die het financieel moeilijker hebben, kunnen genieten van een feestelijke maaltijd van topkwaliteit.

In Kortrijk stelt Matthieu Beudaert (restauranthouder Table D’Amis en peter van volksrestaurant VORK) samen met zijn team het feestmenu samen voor VORK. Vandaag wordt er samen met chef-kok Joost Vandenhove en de (student-)keukenmedewerkers van VORK voor de eerste keer aan de slag gegaan om het menu voor te bereiden.

“In VORK staan eten en ontmoeting centraal. Iedereen, gelijk van welke rang of stand, is elke middag welkom. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, hanteren we aangepaste prijzen van € 2 of € 7,5. Ook in de eindejaarsperiode willen we dat niemand uit de boot valt. Op 23 december voorzien we zo’n 150 couverts. De dag erna zijn er 400 meeneemmaaltijden voorzien. Zo krijgt iedereen de kans om tijdens de kerstperiode lekker te tafelen”, aldus Philippe De Coene, schepen voor Sociale Vooruitgang

“Ik werk heel graag samen met mensen die een passie hebben voor lekker eten en koken. Het is dan ook met veel plezier dat ik meewerk aan dit initiatief. VORK is een uniek concept waar opleiding, lekker eten, gezellig samenzijn aan betaalbare prijzen hand in hand gaan. Daarenboven wordt het restaurant door 3 voortreffelijke chefs aangestuurd. Het is dan ook met het grootste plezier dat ik hier samen met hen en de cursisten een eindejaarsmenu in elkaar stop”, voegt Matthieu Beudaert, chef Table d’Amis, daar graag aan toe.

“Naast een sociaal restaurant, zijn we ook een opleidingsrestaurant. Jaarlijks leiden we 52 cursisten op die bijna allemaal werk vinden in de HORECA. We werken met lokale producten en voedseloverschotten. We zijn vereerd dat topchef Matthieu dit menu samen met onze cursisten wil bereiden. Dit is voor hen een unieke kans en erkenning voor hun inzet en werk. Iedereen die interesse heeft in de opleiding kan vrijblijvend een infosessie bijwonen. Alle info is te vinden op onze website www.kortrijk.be/vork”, dixit Joost Vandenhove, chef VORK
Niet zomaar een feestmenu
Buurtrestaurants geven mensen die om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, een zinvolle job. Zij zorgen op hun beurt voor betaalbare en lekkere maaltijden voor mensen uit de buurt. De sociale tewerkstelling staat er centraal. En die is meer dan ooit nodig. Bij de 26 deelnemende buurtrestaurants gekoppeld aan dit initiatief, zijn ondertussen meer dan 150 werknemers tewerkgesteld.

“Ons aanbod op Buurtopjebord.be is niet zomaar een eindejaarmenu. Door er te bestellen, steun je integraal de sociale economie. Mensen die om het even welke reden, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen een zinvolle job in zo’n buurtrestaurant, maar winnen vooral hun zelfvertrouwen terug. En je kan er natuurlijk genieten van een heerlijk menu voor een klein prijsje”, besluit Eva Verraes, HERW!N – collectief van sociale circulaire ondernemers
Op het menu in Kortrijk
Op het menu staat als voorgerecht een gebrande witte kool met gesmolten lardo met salade van spitskool en een notenmengeling. Als hoofdgerecht voorzien we een bouillon van kikkererwten met fregola sarda en knoselder en als dessert een chocoladetaart met hazelnoot.

Deelnemende NorthSeaChefs en buurtrestaurants
– Antwerpen: Bart Gils van restaurant Signatuur in samenwerking met Sense in restaurant Kom.EET in Deurne.

– Limburg: Jo Lemmens van restaurant U in samenwerking met Alternatief vzw in restaurant Mijn Bord in Genk.

– Oost-Vlaanderen: Broes Tavernier van restaurant ’t Vijfde Seizoen in samenwerking met Kompas vzw in restaurant Villa Ooievaar in Wondelgem.

– Vlaams-Brabant: Thijs Vervloet van restaurant Colette in samenwerking met De Vlaspit vzw in restaurant Het Beverbeekhuis in Diest.

– West-Vlaanderen: Matthieu Beudaert in samenwerking met VORK in Kortrijk.

Buurt op je bord is een initiatief van HERW!N, collectief van sociale circulaire ondernemers. Het collectief is de belangenbehartiger van 100 sociale ondernemers, de vertegenwoordiger van meer dan 10.000 werknemers en de gesprekspartner van overheden en sociale partners.

Voor meer informatie: www.herwin.be en www.buurtopjebord.be

Foto Chefs en Meesters

 

1 reactie

Dierieck claire
Geschreven op 2022-12-29 18:23:04
Fantastisch !! In 1 woord alles samengevat . Succes verder

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.