Home > Kortrijk zet morgen personeel #goedopweg tijdens Week van de Mobiliteit

Kortrijk zet morgen personeel #goedopweg tijdens Week van de Mobiliteit

Geschreven op 15 september 2021 om 14:14 door Mario De Wilde

Van morgen donderdag 16 tot 22 september beweegt er heel wat in Vlaanderen. De Week van de Mobiliteit is hét jaarlijkse festival van de duurzame mobiliteit. Onder het motto #goedopweg wil men dit jaar het brede publiek laten stilstaan bij de dagelijkse verplaatsingen naar het werk, de school of in de vrije tijd. Ook Kortrijk zet niet enkel haar bewoners aan tot fietsen, maar stimuleert als grote werkgever ook haar werknemers om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen.

Kortrijk is één van de grootste werkgevers in de streek met zo’n 1.800 werknemers in dienst. In de Week van de Mobiliteit zet de organisatie graag in de verf dat ook binnen het personeelsbeleid van de stad sterk rekening wordt gehouden met duurzame mobiliteit. Als fietsstad spant de stadsorganisatie mee de kroon: 700 medewerkers komen regelmatig met de fiets naar het werk, bijna 40% van het personeelsbestand! In openbaar vervoer wordt zowel bus of trein goed benut voor een vlotte verplaatsing naar de werkplek: 73 mensen komen dagelijks met de bus, 73 mensen met de trein. Net zoals de Kortrijkzanen kunnen de stadsmedewerkers gebruik maken van het fietsdeelsysteem Donkey Republic. Om het gebruik voor korte verplaatsingen met de fiets te stimuleren krijgen stadsmedewerkers gebruik een voordelig tarief voor het gebruik van de oranje deelfietsen. Ook het gebruik van de randparkings wordt zo gestimuleerd. De wagen kan gratis geparkeerd worden op de randparking om van daaruit met de Donkey Republic- of eigen fiets tot aan de werkplek te geraken.

“We profileren ons steeds meer als een hedendaagse overheidsorganisatie met werknemers die zich elke dag volop inzetten om van onze stad de Beste Stad van Vlaanderen te maken. Het spreekt voor zich dat onze rol als duurzame fietsstad zich ook vertaalt naar onze werknemers toe: we merken dat steeds meer werknemers zich duurzaam verplaatsen, waarvoor mijn oprechte dank”, voegt Kelly Detavernier, schepen van personeel daar aan toe.
“Een echte Fietsstad in wording toont ook zelf het goede voorbeeld. Dat is wat veel van onze medewerkers dagelijks doen. We zijn hen daar enorm dankbaar voor” vindt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit

Kortrijk blijft ook actief investeren en inzetten op telewerk. Voor functies die het toelaten wordt gestreefd naar een gezond evenwicht tussen telewerk en werken vanop de werkplek, zodat ook de verbondenheid met de collega’s behouden blijft. Gemiddeld zijn er zo’n 450 werknemers die telewerken.

“Tijdens de week laat ik de auto het liefste op de oprit staan en gebruik ik de fiets en het openbaar vervoer om me te verplaatsen. Voor mij geen file en geen parkeerstress. Al 10 jaar fiets ik naar het station (van Waregem) en neem er de trein richting Kortrijk. Ik werk op de personeelsdienst en sinds enkele maanden hebben wij een nieuwe werkplek in de Budastraat. Ik zag er eerst een beetje tegenop dat de afstand van het station tot aan mijn werkplek nog wat langer zou worden. Maar dankzij de deelfietsen van Donkey Republic is dat helemaal geen zorg meer. Ik vind het geweldig dat de stad dit initiatief steunt en haar werknemers de kans geeft er ook gebruik van te maken. Het is een superhandige oplossing voor verplaatsingen binnen de stad, zeker voor pendelaars zoals ik. Ik merk dat heel veel collega’s met de fiets naar het werk komen, en na zo’n lange periode van telewerk, doet die dagelijkse portie beweging ons allemaal wel deugd”, besluit Leen Hooghe, HR beleidsmedewerker bij stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.