Kortrijk wordt Pleegzorgstad: 50 vogelkastjes te zien in Begijnhof
De stad Kortrijk ontving afgelopen zaterdag het label Pleegzorgstad van Pleegzorg West-Vlaanderen en wil daarmee de warmste en kindvriendelijkste stad van Vlaanderen zijn. Als pleegzorgstad wil Kortrijk het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg vergroten zodat alle kinderen, maar ook volwassenen met een handicap of psychische noodvraag, die niet (meer) thuis kunnen wonen de kans krijgen om op te groeien in een gepaste thuisomgeving.
Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang: “In iedere stad zijn er kinderen en jongeren, alsook volwassenen met een handicap of psychische noodvraag, die het moeilijk hebben omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen. Pleeggezinnen geven hen een nieuwe thuis. Daar kunnen ze vooral zichzelf zijn en/of krijgen ze de kans om te groeien richting toekomst. Vandaag zijn er meer dan 4000 pleeggezinnen in Vlaanderen. In Kortrijk gaat het om 50 gezinnen die zorgen voor 67 pleegkinderen en 1 gezin die voor een pleeggast (volwassene met een handicap) zorgt. Maar er zijn nog steeds kinderen en volwassen met een handicap of psychische noodvraag op zoek naar een pleeggezin. Onder het label Pleegzorgstad bouwt Stad Kortrijk verder aan een sterk pleegzorgbeleid en een versterkte, duurzame samenwerking uit met de dienst Pleegzorg West-Vlaanderen en alle partnerverenigingen. De stad helpt in het vinden van nieuwe kandidaat-pleeggezinnen, vergroot het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg als hulpverlening en helpt mee de taboesfeer te doorbreken.”
Concreet betekent dit label:
-Sensibilisering door een versterkte communicatie. Via de stadscommunicatiekanalen worden informatie, initiatieven en evenementen bekend gemaakt.
-Een aanbod dat meer gezinnen overtuigt om te kandideren. De stad organiseert samen met Pleegzorg West-Vlaanderen info- en kennismakingssessies voor geïnteresseerde gezinnen en leidt hen zo verder.
-Communicatieve en logistieke ondersteuning van alle (nieuwe) vrijwilligersinitiatieven rond pleegzorg in de stad. De stad ondersteunt het bestaande pleegzorgcafé verder.
In het pleegzorgcafé is elke pleegzorger welkom die met andere pleegzorgers zijn mening, zorgen en vragen omtrent pleegzorg wil delen. Het uitwisselen van ervaringen, het informeren en ondersteunen van elkaar in een ontspannen sfeer staat centraal.
Pleegzorgboom
Iedereen verdient een warm nest. De gezinnen van het pleegzorgcafé werkten met ondersteuning van de stad aan 50 vogelkastjes. Deze werden door de kinderen kunstig geschilderd. De vogelkastjes krijgen nu een plaats in de stad, zodat het pleegzorgverhaal aan voorbijgangers bekend gemaakt wordt. De boom is te bezichtigen in het Begijnhof.