Home > Kortrijk werkt aan groot reddingsplan voor huiszwaluwen

Kortrijk werkt aan groot reddingsplan voor huiszwaluwen

Geschreven op 15 juli 2020 om 19:42 door Mario De Wilde

Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen trekt aan de alarmbel: in zowat heel groot Kortrijk zijn de huiszwaluwen compleet uit het straatbeeld verdwenen. Hoog tijd dus om maatregelen te nemen. Stad Kortrijk deed al een duit in het zakje door subsidies en nestplankjes (die vangen de vogelpoep van de jongen op) aan te bieden aan bewoners die een nest aan hun gevel hebben hangen, maar huiszwaluwen vinden steeds minder geschikte locaties om hun nest te bouwen. Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen stelde daarom voor om kunstnesten aan te brengen in de buurt van de nog bestaande nesten.

Kortrijkzanen zullen nu misschien de wenkbrauwen fronsen: er vliegen toch veel zwaluwen boven Kortrijk? Dat klopt, maar dat zijn gierzwaluwen die enkel een opening in een oud gebouw nodig hebben om een nest te maken. Gierzwaluwen zijn donkerbruin en sikkelvormig. De huiszwaluw is een kleinere broer met witte onderkant die leeft van vliegende insecten en zich thuis voelt tussen de mensen. Onder dakgoten of op vergelijkbare plaatsen bouwt hij een half komvormig nest uit modder dat hij vermengt met speeksel. En dat is net het probleem: door nieuwe en gerenoveerde gebouwen verdwijnen veel potentiële nestplaatsen en is de soort de laatste decennia in vrije val is.

Vogelkijkers uit de regio stelden deze zomer vast dat de huiszwaluw zelfs bijna helemaal uit Kortrijk verdwenen is. In 1986 had de soort nog kolonies in alle deelgemeenten van Kortrijk, maar nu zijn er enkel nog hoevekolonies in Bellegem en Rollegem en heeft de soort enkel nog twee kleine straatkolonies op Heule-Watermolen en de Haantjeshoek in Heule.

70 kunstnesten
Huiszwaluwen zijn koloniebroeders en keren in het voorjaar honkvast terug naar dezelfde plaats na hun overwintering in Afrika. Eens een kolonie weg, komt ze niet meer terug. Het ophangen van kunstnesten zorgde in andere gemeenten al tot een spectaculaire stijging van het aantal broedparen. De stad Kortrijk reageerde meteen positief op het voorstel: in totaal worden zo’n 70 kunstnesten opgehangen die geleverd worden door de dienst Standslandschap Leie en Schelde van de provincie West-Vlaanderen. De eerste al deze zomer in Heule, huiszwaluwen kunnen immers meerdere broedlegsels hebben op één seizoen en soms gaan nesten afbreken als de jongen te zwaar worden. Een aantal buurtbewoners van Heule-Watermolen en de Haantjeshoek zegden enthousiast toe voor het ophangen van de kunstnesten. Ook voor volgend jaar wordt er uitgekeken naar buurtbewoners van de huiszwaluwenkolonies die een kunstnest willen laten ophangen onder hun goot.

1 reactie

Dedecker Gilbert
Geschreven op 2020-08-17 13:29:28
'k zou zeer vereerd zijn mocht er 'n zmaluw bij ons komen . Maar onze goten uit plastic zijn zeer smal . Kannhet toch ?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.