Home > Kortrijk United Cricket Club krijgt eindelijk thuisbasis in eigen stad

Kortrijk United Cricket Club krijgt eindelijk thuisbasis in eigen stad

Geschreven op 4 november 2019 om 16:11 door Mario De Wilde

De leden van Kotrijk United Cricket Club kunnen sinds vorig weekend terecht op een nieuw cricketveld op de terreinen van sportcampus Lange Munte. Tot voor kort moesten ze naar Oostende om te kunnen trainen. Dit kan nu in eigen stad. Cricket is de op één na populairste sport ter wereld (enkel voetbal is populairder), voornamelijk door de vele fans op het Indisch subcontinent met landen als Indië, Pakistan en Sri Lanka. Recent onderzoek toont aan dat de cricketsport haar oorsprong in Vlaanderen vindt. Vlaamse wevers zouden de sport hebben meegenomen naar Engeland.

30 clubs in België

In België is cricket een minder bekende teamsport. De sport is wel volop in opmars. In ons land zijn een 30-tal clubs actief in 5 divisies met o.a. West-Vlaamse clubs uit Brugge, Oostende en Kortrijk. Vanaf volgend seizoen sluiten 5 nieuwe ploegen aan.

Op zoek naar een eigen terre

De Kortrijkse club, Kortrijk United Cricket Club (opgericht in 2014) is al jaren op zoek naar een eigen cricketterrein in de stad. De club trad in competitie in 2015 in 4e divisie maar diende steevast haar competitiewedstrijden op verplaatsing te spelen. In het seizoen 2015-2016 werd de promotie naar derde divisie al bewerkstelligd. De club speelde bovendien 2 jaar op rij de halve finale van de T20 cup (Beker van België), maar verloor deze telkens.

Stad Kortrijk springt in de bres

Het stadsbestuur bleef niet doof voor die luide roep van de club om een eigen terrein te krijgen. Door de grootte van het terrein (minimum diameter van 110 meter) was een geschikte locatie vinden echter niet evident. Dikwijls lost men dat op door een pitch aan te leggen tussen 2 naast elkaar liggende voetbalvelden. Nadeel is dan dat cricket voornamelijk gespeeld wordt in de zomermaanden. Op dat ogenblik worden de voetbalvelden opnieuw ingezaaid en mogen deze terreinen niet betreden worden. Op de kunstgrasvelden op Sportcampus Lange Munte stelt dat probleem zich niet.

Mooiste cricketaccommodatie van Vlaanderen

Nooit eerder werd een cricketpitch aangelegd op een bestaand kunstgrasveld. Hierdoor komt de club zelfs meteen in een luxepositie: kunstgrasveld mét verlichting. Dit wordt één van de mooiste cricketaccommodaties van Vlaanderen. Het terrein is zelfs geschikt om internationale wedstrijden te spelen. Kostprijs: €28.500. Arne Vandendriessche, schepen van Sport: “Met de aanleg van dit cricketveld kan Kortrijk United Cricket Club eindelijk wedstrijden spelen en trainen in hun eigen stad, zoals we hen beloofd hebben een jaar geleden. Bovendien realiseren we hier iets unieks: nog nooit werd een cricketpitch aangelegd op een bestaand kunstgrasveld in Vlaanderen.” Hassan Shah, voorzitter cricket Vlaanderen : “Wij geloven dat met een eigen cricketveld in Kortrijk de Kortrijkse cricketclub zowel kwalitatief als kwantitatief zeer snel zal groeien.”

Voorlopig zullen enkel de wedstrijden van de club op zondag gespeeld worden. Het is de bedoeling om in de loop van de komende jaren wat meer ruimte te maken zodat de club in de week kan trainen. Het is wel de bedoeling om de terreinen multifunctioneel te blijven gebruiken. De andere sporten (voetbal, frisbee,…) zullen hier dus ook nog terecht kunnen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.