Home > Kortrijk ontvangt zaterdag wereldkampioenen Vos en Pidcock en andere veldritkleppers

Kortrijk ontvangt zaterdag wereldkampioenen Vos en Pidcock en andere veldritkleppers

Geschreven op 24 november 2022 om 09:08 door Mario De Wilde

Komende zaterdag 26 november vindt in het stadscentrum van Kortrijk opnieuw de spectaculaire CAPS Urban Cross plaats. Voor het vierde jaar op rij zakt de wereldtop van het vrouwen- en mannenveldrijden die dag af naar Kortrijk. Deze cyclocross is een onderdeel van de X²O Badkamerstrofee die bestaat uit acht veldritten.

Het parcours van de CAPS Urban Cross is uniek. Het loopt namelijk dwars door de stad. Op twee plaatsen kruist het parcours de Leie, via de Groeningebrug en de Collegebrug. De CAPS Urban Cross mag dan wel een ‘stadscross’ zijn, toch ontbreken ook de typische ingrediënten van een klassieke veldrit niet: zand en korte heuveltjes afgewisseld met snelle grasstroken langs de Leieboorden. Dit jaar loopt het parcours trouwens in de tegenovergestelde richting van de vorige edities.

“Zaterdag vindt al de 4e editie plaats van de urban cross in Kortrijk die toch ondertussen mag beschouwd worden als een vaste waarde. De 2 belangrijkste vragen van het weekend: pakt wereldkampioen Tom Pidcock zijn eerste overwinning in de regenboogtrui? En kan collega-wereldkampioene Marianne Vos de andere Nederlandse topper Lucinda Brand van een 4e opeenvolgende zege houden in Kortrijk? Het worden sowieso boeiende wedstrijden op het scherpst van de snee”, aldus Wouter Allijns, schepen van Sport

“De CAPS Urban Cross is een perfect voorbeeld van hoe een stad en een cross mekaar helemaal kunnen vinden. Kortrijk biedt op dat vlak heel veel opties en dat op een paar 100m van de Grote Markt. Het feit dat het parcours aan beide zijden van de Leie loopt, biedt een mooi totaaloverzicht voor alle toeschouwers die zo goed als 95% van de cross de renners in het vizier hebben. De beide bruggen, de zandstroken en de snelle passages langs het water dragen helemaal bij aan de crosssfeer”, voegt Erwin Vervecken, Golazo Sport daar aan toe.
Wereldkampioenen Tom Pidcock en Marianne Vos
De renners en supporters zullen tijdens de CAPS Urban Cross in Kortrijk alle kleuren van de regenboog zien. Letterlijk. Wereldkampioenen Tom Pidcock en Marianne Vos verschijnen op zaterdag 26 november aan de start van de tweede manche van de X²O Badkamers Trofee. Voor Tom Pidcock wordt het nog maar zijn eerste deelname in de Guldensporenstad. De Britse wereldkampioen opende vorig weekend zijn veldritseizoen en zal in Kortrijk al meteen de rest van het deelnemersveld het vuur aan de schenen willen leggen. Wie weet boekt hij zijn eerste crossoverwinning van het seizoen op en rond de Leie.

Ook Marianne Vos stond in Kortrijk nog nooit aan de start. De achtvoudige wereldkampioene heeft er intussen wel al een handvol veldritten opzitten. Kan ze aan de boorden van de Leie meteen debuteren met een zege?

Willen Pidcock en Vos in Kortrijk een eerste keer de armen in de lucht steken, dan zullen ze goed voor de dag moeten komen. Zowel bij de mannen als de vrouwen staat de top drie van de Koppenbergcross, de eerste manche van de X²O Badkamers Trofee, aan de start. Afwachten wie er op zaterdag 26 november alle kleuren van de regenboog ziet/laat zien.

Bijwonen of bekijken?
De CAPS Urban Cross Kortrijk maakt deel uit van de X²O Badkamerstrofee. Net zoals alle andere manches van dit regelmatigheidscriterium worden ook de elitewedstrijden (mannen én vrouwen) in Kortrijk live uitgezonden op Sporza vanaf 13.30 uur. Maar de echte cyclocrosssfeer proef je natuurlijk enkel langs het parcours zelf. Reserveer je tickets nu via www.kortrijk.be/veldrit.

Het terrein van de CAPS Urban Cross is via verschillende ingangen bereikbaar.

Komt u met de wagen, dan kan u parkeren op de parking van Kortrijk XPO. Van daaruit zal een shuttle u naar de ingang van het event brengen.

Programma zaterdag 26/11

9u50 – Junioren Vrouwen

11u – Junioren Mannen

12u15 – U23 Mannen

13u45 – Elite Vrouwen

15u – Elite Mannen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.