Home > Kortrijk ontvangt nog tot morgen het Europees JINT congres

Kortrijk ontvangt nog tot morgen het Europees JINT congres

Geschreven op 6 april 2022 om 11:09 door Mario De Wilde

JINT vzw en het netwerk Europe Goes Local organiseren van 4 t.e.m. 7 april een Europees congres over jeugdbeleid op gemeentelijk niveau met als thema ‘Go for change’. Als gaststad koos de organisatie voor Kortrijk. JINT vzw werd in 1989 opgericht door de Vlaamse regering, in overleg met de Vlaamse jeugdorganisaties. JINT kreeg van daaruit de opdracht mee om de internationale mobiliteit en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties te stimuleren en ondersteunen. Dat doet JINT onder andere via: internationale en nationale subsidieprogramma’s, praktische ondersteuning voor projecten, ondersteuning voor organisaties op basis van verschillende thema’s, inspirerende verhalen en een kalender vol (internationale) vormingen en evenementen. JINT brengt ook als netwerk andere organisaties bijeen, en heeft een stem in verschillende Vlaamse en internationale overlegplatformen.

Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren : “Zo’n 25 gemeentelijke jongerenvertegenwoordigers en jongerenwerkers van ngo’s verblijven in dat kader deze week in Kortrijk. De deelnemers zijn afkomstig uit alle uithoeken van Europa: Finland, Kroatië, Denemarken, Estland, Italië, Noorwegen, Polen, Hongarije, …. .Toen het ‘Europe goes local’ project in 2016 het licht zag, stond Kortrijk mee aan de wieg. Jint vzw koos bewust voor de Guldensporenstad als eerste stad in Vlaanderen aan te doen na corona als waardering voor de lange samenwerking. We zijn blij om hen te mogen verwelkomen.”

Ruth Vandenberghe, burgemeester : “Het staat in de allereerste paragraaf van ons bestuursakkoord: wij geloven dat een stad die goed is voor kinderen goed is voor iedereen. Sinds 2016 zijn we de trotse eigenaar van het ‘Vlaams label kindvriendelijke steden en gemeenten’ en we zetten met ons programma Kortrijk Kinderrijk sterk in op inspraak, welbevinden, vrije tijd en publieke ruimte voor kinderen en jongeren. Via Jint is Kortrijk al van bij het begin betrokken bij Europe Goes Local. Elke stad heeft zijn eigenheid op gebied van jeugdwerk. Via dit netwerk kunnen we leren van elkaar.”

Judit Balogh, Project coördinator JINT vzw: “Go for change is het perfecte thema voor onze trainingsdagen in de stad Kortrijk die de laatste jaren zo fel veranderde . Bijna geen andere stad in Vlaanderen zet zo succesvol in op jongeren en jeugdwerk als Kortrijk. We voelen ons van bij het eerste contact erg welkom, waarbij we dan ook niet twijfelden en ook voor het congres in juni naar Kortrijk trekken.”
Tijdens de bijeenkomst werken de deelnemers rond het thema ‘Go for change’ en zullen ze hun eigen lokale jeugdwerk analyseren en methoden aanleren die strategisch denken ondersteunen en jongeren betrekken bij het creëren van lokale strategieën. In juni vindt een tweede trainingsmodule plaats met als thema ‘Lobbying’. Ook dan slaat de organisatie haar tenten op in Kortrijk. De deelnemers werden op 5 april ontvangen door de burgemeester van Kortrijk.

Europe Goes Local is een netwerk van 200 gemeenten, aanwezig in 40 landen binnen en buiten de EU, gefinancierd door het Erasmus+ Europese financieringssysteem. Het netwerk wordt gecoördineerd door JINT vzw, het Vlaams Nationaal Agentschap van Erasmus+.

Foto: Ontvangst deelnemers JINT congres (c) Myriam Garouche

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.