Home > Kortrijk moet vier sportcentra sluiten. Legionellabestrijding is de oorzaak

Kortrijk moet vier sportcentra sluiten. Legionellabestrijding is de oorzaak

Geschreven op 22 augustus 2022 om 15:22 door Mario De Wilde

Eind vorige week werd vastgesteld dat de concentratie van legionella in de watersystemen van de stedelijke sportcentra SC Lange Munte, SC Weimeersen, SC Mimosa en SC Olympiadeplein in Kortrijk te hoog was en een risico inhoudt op een mogelijke legionellabesmetting. De kleedkamers in deze sportcentra werden meteen preventief gesloten.

Drempelwaarde overschreden

Legionella is een bacterie die in watersystemen voorkomt. Een besmetting met legionellakiemen kan leiden tot legionellose. Besmetting vindt plaats via het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water (aerosol) die door verneveling van water in de lucht kunnen komen, bijvoorbeeld bij het douchen. Onder de juiste groeiomstandigheden kan de bacterie zich vermenigvuldigen. Zoals bij warmere temperaturen vanaf 25°C en in stilstaand water zoals in waterleidingen die niet gebruikt worden. Deze omstandigheden komen dus typisch voor na een warme zomervakantie.

Daarom schrijven de stedelijke legionellabeheersplannen voor dat er in de sportcentra op regelmatige basis spoelingen gebeuren en er na de zomervakantie staalnames gebeuren ter controle. Uit deze staalnames bleek eind vorige week dat de drempelwaarde overschreden werd in 4 sportcentra: SC Lange Munte, SC Weimeersen, SC Mimosa en SC Olympiadeplein. De kleedkamers werden daarom preventief gesloten met uitzondering van de buitensportkleedkamers in de Lange Munte, waar er geen verhoogd risico werd vastgesteld op besmetting. De komende dagen worden alle tappunten gereinigd en worden de kleedkamers ontsmet door middel van thermische desinfectie. Daarna worden opnieuw stalen genomen. De resultaten van die staalnames zijn 10 dagen later beschikbaar. Na de thermische desinfectie zouden de waarden opnieuw onder de drempelwaarde moeten zakken. Zodra dit het geval is, kunnen de kleedkamers opnieuw open. De gebruikers van de kleedkamers werden op de hoogte gebracht worden via de Kortrijkse sportdienst.

Wat voor de stedelijke sportcentra geldt, geldt helaas ook voor de eigen woning. Tijdens vakanties worden kranen minder of niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van het leidingwater wat de kans op vermenigvuldiging van de legionellabacterie vergroot.

Terugkerende vakantiegangers worden aangeraden om bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig te laten stromen. Rustig, omdat dit voorkomt dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Je kunt dit ook voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.