Home > Kortrijk labelt werkmateriaal van bedrijven tegen diefstal

Kortrijk labelt werkmateriaal van bedrijven tegen diefstal

Geschreven op 25 maart 2021 om 15:33 door Mario De Wilde

In de strijd tegen diefstal van werkgereedschap kunnen Kortrijkse aannemers en andere zelfstandigen hun materiaal laten labelen door de preventiedienst van Stad Kortrijk. De actie loopt sinds februari. Intussen zijn al zo’n 1.600 werktuigen gelabeld. Er wordt nog te vaak werkmateriaal gestolen uit een bestelwagen of op een werf. In 2020 waren er in Kortrijk 146 diefstallen uit een voertuig. Dit cijfer is slechts indicatief. Het gaat niet allemaal over gestolen werkmateriaal, maar bv. ook over een dief die een handtas uit een auto steelt. Met diefstal van werkgereedschap maken dieven snel buit en voor de zelfstandige kan de schade oplopen tot duizenden euro’s. Naast preventiecampagnes rond diefstal uit bestelwagens zoals “Hou met je bestelwagen geen opendeurdag” biedt het preventieteam van Stad Kortrijk nu ook de mogelijkheid aan zelfstandigen en ondernemingen om hun werkgereedschap te laten labelen tegen diefstal.

Dieven afschrikken
Daarbij wordt op het gereedschap zoals boormachines, snijmachines enz. een moeilijk verwijderbare sticker gekleefd, te vergelijken met de gekende fietslabels. Bedoeling is om in de eerste plaats dieven af te schrikken. Op de sticker van 3×3 cm staat het BTW-nummer van de onderneming en een QR-code. Die linkt naar een websitepagina met de vermelding “Stop, misschien gestolen materiaal”. Wanneer de dief het materieel probeert door te verkopen, worden potentiële kopers zo gewaarschuwd. Dat maakt het voor dieven moeilijker om het gereedschap door te verkopen en dus minder interessant om het te stelen. Aan de hand van het BTW-nummer kan gestolen materieel dat wordt teruggevonden ook eenvoudig aan de eigenaar worden terugbezorgd, ook over de landsgrenzen heen.

Vanaf 250 euro
De labels worden gratis aangeboden aan alle zelfstandige ondernemers met vestigingsadres in Kortrijk. Zij kunnen elk stuk gereedschap met een aankoopwaarde van meer den 250 euro laten labelen. Wie geïnteresseerd is, kan een afspraak maken met het preventieteam van Stad Kortrijk door te mailen naar preventieteam@kortrijk.be. Zij gaan ter plaatse langs bij de zelfstandige om te labelen (enkel op Kortrijks grondgebied). Ondernemers die hun materiaal laten labelen, krijgen ook een waarschuwingssticker om op hun bestelwagen te kleven. Die sticker maakt duidelijk dat het gereedschap in de bestelwagen gelabeld is. Zo zijn potentiële dieven meteen verwittigd.

“De actie is een groot succes. Intussen heeft het preventieteam al meer dan 1.600 werktuigen gelabeld. Dat zijn voorlopig vooral aannemers uit de bouwsector, maar alle zelfstandigen kunnen hun materiaal laten labelen. Ik denk maar aan tuinaannemers, elektriciens enz.”, aldus Ruth Vandenberghe, burgemeester
Tips van de preventiedienst om materiaal in een bestelwagen te beschermen tegen diefstal
-Parkeer jouw bestelwagen thuis, bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Veel diefstallen van werkmateriaal uit bestelwagens gebeuren namelijk ’s nachts. -Moet je toch op de oprit parkeren? Plaats je camionette dan met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de (garage)poort of een muur.
-Sluit jouw bestelwagen altijd zorgvuldig af, zowel thuis als op de werf. Op de werf parkeer je best met de laaddeuren in de richting van de werf. Laat de laaddeuren nooit openstaan, ook al moet je voortdurend laden of lossen.
-Laat kostbare werktuigen en machines niet (zichtbaar) in jouw bestelwagen liggen.
-Plaats eventueel extra sloten op de schuifdeur en indien mogelijk barricadeer de achterdeuren door een slot te plaatsen op de trekhaak.
-Plaats jouw camionette steeds op een goed verlichte plaats en activeer ook het stuurslot.

Naar het voorbeeld van Kortrijk is ook de politiezone Vlas gestart met labelen bij bedrijven in Kuurne en Lendelede. Meer info daarover vind je bij Els Maelfait van de politiezone Vlas: Els.Maelfait@police.belgium.eu.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.