Home > Kortrijk installeerde intussen al 1.968 zonnepanelen

Kortrijk installeerde intussen al 1.968 zonnepanelen

Geschreven op 29 november 2022 om 11:18 door Mario De Wilde

In september stelde stad Kortrijk een 11-puntenplan voor om de energiecrisis het hoofd te bieden. Vandaag realiseert de stad één van de grootste besparingen uit dit plan door het plaatsen van 1.968 zonnepanelen op verschillende stadsgebouwen. Binnen de aanbesteding van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) bouwde het snelgroeiende lokale installatiebedrijf EARTH- dat deel uitmaakt van de ENBRO-groep – 11 installaties verspreid over de Stad. De 1.968 panelen staan voor een totaal vermogen van 886 kWp en zullen jaarlijks 792 MWh opwekken. Ongeveer de helft van de opgewekte energie (381 MWh) zal direct ter plaatse worden verbruikt. Het saldo (411 MWh) zal via energiedelen over andere stadsgebouwen (oa het stadhuis) worden verdeeld.

Kortrijk investeert hier € 800.000 euro in hernieuwbare energie. Niet alleen vergroot dit haar energie-onafhankelijkheid, het vermindert ook aanzienlijk de CO²-uitstoot. Deze installaties verlagen de uitstoot van de stad met maar liefst 282 ton/jaar. Uiteraard leveren de zonnepanelen ook een hoog financieel rendement. Afhankelijk van de evolutie van de energieprijzen zal de stad de installaties binnen de 4 à 5 jaar terugverdienen. Investeringen in groene energie zijn dus ook een ideaal antwoord op de budgettaire uitdagingen die ons worden gesteld.

Twee van de acht installaties verdienen wat extra aandacht: Dit persmoment vindt niet toevallig plaats op SC Lange Munte. Hier is de grootste installatie van 1.070 panelen geplaatst met een vermogen van 481,5 KWp. Deze installatie alleen al zal maar liefst 424 MWh opwekken (= +/- 140 gezinnen). Ter plaatse zal daarvan € 186 MWh worden verbruikt. 238 MWh zal met andere stadsgebouwen worden gedeeld. Op OC De Troubadour in Bissegem komen 160 lichtgewichtpanelen. Deze panelen hebben slechts een dakbelasting van 5kg/m² en bieden dus een ideale oplossing voor oudere daken en structuren. Deze daken kwamen door de te hoge belasting vroeger niet in aanmerking voor zonnepanelen. Het gaat om 160 FLEXpanelen van 375 Wp die op het dak zullen worden gekleefd. Door het kleven zijn er ook geen extra ballasten nodig om de zonnepanelen op zijn plaats te houden. Dit vernieuwende procedé zal ook toegepast worden op het ontmoetingscentrum in Aalbeke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.