Home > Kortrijk hijst vlag Mayors for Peace

Kortrijk hijst vlag Mayors for Peace

Geschreven op 6 augustus 2021 om 08:32 door Mario De Wilde

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de stad Kortrijk lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening. Wereldwijd telt de organisatie 8.000 leden in 165 landen. Op 6 augustus om 8.15u hijst Kortrijk de vlaggen, het exacte moment waarop de eerste atoombom Hiroshima vernielde in 1945.

In België zijn 395 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert op vraag van de burgemeester van Hiroshima als regioverantwoordelijke voor België. Vanuit die functie heeft de Ieperse burgemeester de leden van het netwerk opgeroepen om deel te nemen aan de vlaggenactie van 6 tot 9 augustus, naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

Ook Kortrijk neemt deel aan het initiatief en hijst op 6 augustus om 8.15u de vlaggen aan het stadhuis in de Leiestraat. De vlaggen worden op 9 augustus om 11.02u terug gestreken. Beide tijdstippen duiden de exacte momenten aan waarop de twee bommen de twee steden vernielden in 1945. De twee bommen, Little boy in Hiroshima en Fat Man in Nagasaki maakten respectievelijk 140.000 en 70.000 slachtoffers.

“We willen stilstaan bij wat beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen om dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15.000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet”, aldus Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang en waarnemend burgemeester

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.