Home > Kortrijk hijst de vlaggen steunt de Kortrijkse vzw’s De Vaart en Ontrafel

Kortrijk hijst de vlaggen steunt de Kortrijkse vzw’s De Vaart en Ontrafel

Geschreven op 16 juli 2019 om 21:12 door Mario De Wilde

Je hebt ze de afgelopen twee jaar in het Kortrijkse ongetwijfeld zien wapperen: de feest- en welkomstvlag van de stad Kortrijk. De rood-witte vlag, die je onderaan dit persbericht in beide versies ziet, is een coproductie van de stad en verschillende Kortrijkse serviceclubs. Ze is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die werd gewonnen door de Kortrijkse graficus David Raes. Sinds de officiële inhuldiging op zaterdag 2 juli 2017 wapperen de vlaggen aan grote vlaggenmasten zowat overal in onze stad. Ze staan symbool voor de samenhorigheid én de trots van alle Kortrijkzanen, die bezoekers op die manier ook hartelijk welkom willen heten. Het is de bedoeling dat de feestvlaggen overal worden uitgehangen waar feest gevierd wordt of een feestelijke activiteit wordt georganiseerd.

De vlag werd in verschillende exemplaren te koop aangeboden: online (www.kortrijkhijstdevlaggen.be), in Texture en in Kortrijk 1302. Er zijn intussen al ruim 500 exemplaren verkocht aan particulieren en bedrijven. Met de opbrengst ervan kon de werkgroep vorige zomer al 2 Kortrijkse sociale organisaties financieel ondersteunen: vzw BOAS, een Kortrijkse zwemclub voor mensen met een beperking, en Potpourri, de sociale winkel van de Sint-Michielsbeweging in Kortrijk. De verkoop van de vlaggen wordt nu gestaakt. Het vlaggenproject van de verschillende serviceclubs was immers een éénmalig, tijdelijk initiatief. De resterende vlaggen zijn overgedragen aan de stad Kortrijk. Ze zullen aan verenigingen worden uitgeleend via de Uitleenwinkel. Het eindsaldo van de verkoop van de vlaggen, 2.000 euro, wordt verdeeld over 2 Kortrijkse goede doelen: vzw De Vaart en vzw Ontrafel.
Vzw De Vaart
Al een kwarteeuw actief als grootste verdeler van gratis voedsel voor de minderbedeelden van de stad Kortrijk en ruime omgeving. Draait op een 30-tal vrijwilligers, die instaan voor de voedselvoorziening van zo’n 260 gezinnen (ongeveer 900 personen). In totaal komen per jaar ongeveer 600 verschillende gezinnen voedsel ophalen bij De Vaart. Enkele cijfers: jaarlijks wordt ongeveer 120.000 kg voedsel verdeeld; 85.000 kg daarvan zou anders worden vernietigd. Het gaat om voeding die op het einde van de houdbaarheidsdatum gekomen is, groenten die op de veiling niet werden verhandeld, brood dat niet werd verkocht de dag voordien,… . Dankzij De Vaart wordt dat voedsel niet verspild. Naast de organisatie van de voedseldistributie geeft de vzw ook lezingen over armoede in scholen, aan volwassengroepen, collega-verdelers … en werkt op die manier ook mee aan een structurele aanpak van armoede. De vzw verwijst haar cliënten door naar de stadsdiensten die bevoegd zijn voor huisvesting, tewerkstelling, tweedehandskledij, financiële tegemoetkomingen, schuldbemiddeling, Sociaal Huis, OCMW … Op die manier trachten wij de kwetsbaren, ook voor zaken die niets met voeding te maken hebben, op weg te zetten Vzw De Vaart zal de 1.000 euro gebruiken voor de dringende renovatie van het dak van een gebouw waarin voedsel wordt opgeslagen en van de gelegenheid gebruik maken om het magazijn wat hoger te maken.

vzw Ontrafel operationeel in het Kortrijkse Begijnhof.
Is een begeleidings- en expertisecentrum voor kinderen, jongeren en volwassenen specifi ek rond de thema’s breed verlies,
rouw, trauma, emotionele pijn en groeiprocessen. Gezinnen en scholen vormen de primaire doelgroep. Concreet voorziet vzw in een individueel aanbod, een groepswerking en een vormingsaanbod voor het brede publiek. Wij willen ‘anders’ kijken en luisteren. Ontrafelen van het gedrag en zichtbare signalen. De steen optillen om te zien wat eronder of erachter steekt. Waarbij we kinderen, jongeren, volwassenen zien als individuen die gezond en normaal reageren op een voor hen ingrijpende gebeurtenis. We vertrekken vanuit kracht, vanuit wat in hoofd en hart uniek is. Want vanuit verwerking en het ontwikkelen van kracht ontstaat herstel. Ontrafel wil de gift gebruiken voor de aanmaak van kracht- en groeiknuff els voor kinderen (met een buideltje waarin ze hun zorg(en) en groei kunnen stoppen) én voor een project waarmee de vzw het hele jaar bezig is: de organisatie van een hulpfonds dat begeleiding voor iedereen betaalbaar moet houden. Op die manier kan de aangeboden hulp laagdrempelig gehouden worden en toegankelijk blijven voor kwetsbare jongeren en gezinnen. Afgelopen jaar kreeg de vzw 101 ‘nieuwe’ aanmeldingen binnen met de vraag voor hulp en begeleiding van kinderen en jongeren.

(©)Foto Stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.