Home > Kortrijk heeft de nationale primeur om maandag de eerste marktdag te begroeten

Kortrijk heeft de nationale primeur om maandag de eerste marktdag te begroeten

Geschreven op 14 mei 2020 om 08:22 door Mario De Wilde

Gisteren werd door de nationale Veiligheidsraad beslist dat markten opnieuw mogen plaatsvinden vanaf maandag 18 mei. De maandagmarkt van Kortrijk zal daardoor de eerste markt in België zijn die opnieuw start. Er werd ook beslist dat het dragen van mondmaskers door de marktkramers verplicht is, dat elk kraam ontsmettingsgel moet voorzien voor de klanten en dat er een circulatieplan moet opgesteld worden voor elke markt door de organiserende instantie. Bovendien mogen er maximum 50 kramen per markt staan. Stad Kortrijk heeft deze beslissing niet afgewacht en heeft de voorbije week al hard gewerkt aan een veiligheidsplan om de verwachte heropstart van alle Kortrijkse markten in goede banen te leiden. In Kortrijk zijn dit de markten in Bissegem, Rollegem, Kooigem en Marke, de markt op Overleie en natuurlijk de Maandagsmarkt in het centrum van de stad.

Inrichting van de publieke ruimte van de markten
De plaatsing en organisatie van elke markt werd grondig geanalyseerd en herbekeken door de plaatsmeesters van Kortrijk. Elke markt wordt zodanig georganiseerd dat de klanten ten alle tijde de belangrijkste maatregel kunnen respecteren, 1.5m afstand bewaren. Voor elke markt wordt meer ruimte genomen, zodat de kramen zich verder van elkaar bevinden. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om afstand te bewaren.

Voor elke markt is er voldoende ruimte om looplijnen in beide richtingen te realiseren. Zoals voor het winkelwandelgebied geldt, geldt ook voor de markten: hou rechts aan. Indien er te weinig ruimte is, wordt er gebruik gemaakt van nadars om de bezoekers van de markt gescheiden te houden en wachtzones aan te duiden. Deze wachtzones zullen ook visueel duidelijk gemaakt worden met fluorescerend krijt op de grond. Vaste bestickering is niet mogelijk aangezien de markten tijdelijk van aard zijn.

De toegang van elke markt zal bemand worden door plaatsmeesters van de stad. Voor de markten in de deelgemeenten zullen er steeds 2 aanwezig zijn, ondersteund door de plaatselijke wijkagent. Voor de maandagmarkt zullen er 5 plaatsmeesters ter plekke zijn, ondersteund door een fietspatrouille van PZ Vlas. Indien wordt vastgesteld dat er teveel volk dreigt aanwezig te zijn, kan er worden beslist door de plaatsmeesters om de markt tijdelijk af te sluiten.

Hygiënische maatregelen
Niet enkel het veilig inrichten van de ruimte is essentieel om de veiligheid van zowel klanten als marktkramers te garanderen, ook de maatregelen omtrent hygiëne dienen strikt nageleefd te worden.

Elke marktkramer moet ontsmettingsgel ter beschikking stellen van de klanten en van de werknemersElke marktkramer moet mondmaskers voorzien voor het eigen personeelEr moet zoveel mogelijk cashloos betaald wordenNa elke klant dient het personeel van de kramen zijn handen te ontsmettenEr mogen geen proevertjes worden aangeboden en kledij mag niet gepast worden

Kortrijk zal naar analogie met het winkelwandelgebied affiches ontwerpen waarop de belangrijkste richtlijnen duidelijk worden meegegeven. Aan elk kraam zal zo’n affiche hangen. Ook zullen er twee instructiefilmpjes gemaakt worden waarin de essentiële maatregelen worden opgesomd. Eén voor de bezoekers van de markten en één voor de marktkramers zelf.

Maandagmarkt: beurtrolsysteem en 2.000m² extra ruimte
De maandagmarkt is de enige markt waar normaal gezien meer dan 50 kramen staan (65). Er werd na overleg met het marktcomité en de Onafhankelijke Orde van de West-Vlaamse Marktkramers (OOWVM) beslist om een beurtrolsysteem te hanteren. Eerst en vooral worden alle marktkramers wekelijks bevraagd of ze aanwezig willen zijn op de eerstvolgende maandagmarkt. Indien blijkt dat er meer dan 50 zijn, zullen er kramen geschrapt worden tot er slechts 50 overblijven. Een kraam dat reeds op de beurtrol heeft gestaan, zal niet opnieuw op deze beurtrol terecht komen tot alle andere marktkramers op hun beurt geschrapt werden voor één editie. Verder wordt er voor de maandagmarkt 2.000m² extra ingenomen om de social distancing te kunnen garanderen. Op het Schouwburgplein wordt een rij weggenomen en de Doorniksestraat zal worden ontdubbeld. Dit wordt gecompenseerd door extra ruimte in te nemen op de Grote Markt en de Graanmarkt.

Arne Vandendriessche, schepen van Economie: “Ik ben erg blij dat we onze 6 markten opnieuw kunnen organiseren. Kortrijk zonder markten voelt vreemd aan. Maar net zoals we gedaan hebben met de opening van de winkelstraten willen we dit veilig en gecontroleerd doen. We voorzien dus stewards, wachtzones, looplijnen, voldoende afstand,… Onze plannen lagen klaar en kunnen we nu dus communiceren en uitvoeren. Kortrijk telt eigenlijk 65 abonnees. Door onze goede verstandhouding met het marktcomité hebben we een evenwichtige oplossing gevonden om aan het maximum aantal van 50 te voldoen. We gaan een eerlijk beurtrolsysteem invoeren.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.