Home > Kortrijk goed voorbereid op verkiezingen: feiten en cijfers

Kortrijk goed voorbereid op verkiezingen: feiten en cijfers

Geschreven op 21 mei 2019 om 08:19 door Mario De Wilde

Komende zondag trekken we met z’n allen naar de stembus om vertegenwoordigers te kiezen voor 3 parlementen: Federaal, Vlaams en Europees. De stad stelt hiervoor 294 m² borden op 14 locaties ter beschikking om affiches te plakken. Dat bij dergelijke verkiezingen heel wat logistiek werk komt kijken, staat buiten kijf. Op dit moment zijn zo’n 30 personen in de weer voor de opbouw van de stembureaus. Samen maken ze 73 stembureaus in gereedheid, goed voor 365 stemhokjes, 438 computers en 3,7 km verlengkabel.

Stemlocaties

Op volgende locaties kunnen inwoners hun stem uitbrengen:

Depart Kortrijk
Guldensporencollege Kaai Kortrijk
Koninklijke Academie Kortrijk
Sporthal Campus Drie Hofsteden Kortrijk
VIVES (Forum) Kortrijk
OC Lange Munte Kortrijk
Sporthal Lagaeplein Heule
OC De Vonke Heule
OC De Troubadour Bissegem
OC Marke
OC Aalbeke
OC De Wervel Bellegem
OC Rollegem
Gemeentelijke basisschool Kooigem

De grootste locatie is campus Drie Hofsteden (8.206 kiezers) , de kleinste de basisschool in Kooigem (609 kiezers)

Belangrijk: we roepen inwoners op om zoveel mogelijk met te voet of met de fiets naar de stembus te trekken. Hou er ook rekening mee dat tussen 12.30 en 16 uur de wielerwedstrijd ‘Grote Prijs Marcel Kint’ wordt gereden. Het parcours passeert aan verschillende stembureaus.

57.539 kiezers

Kortrijk telt 57.539 kiezers:
– 57.290 mensen die in Kortrijk wonen
– 222 Kortrijkzanen die in het buitenland verblijven en een volmacht geven
– 29 die zelf uit het buitenland naar Kortrijk komen om te stemmen

943 personen werden opgeroepen om mogelijk te zetelen tijdens de verkiezingen.
511 inwoners moeten effectief zetelen de dag van de verkiezingen: 73 voorzitters, 73 secretarissen en 365 bijzitters (7 per stembureau).

Leuk weetje: als je alle stembiljetten die uit de computer rollen achter elkaar zou leggen kan je een ketting maken van Heuleplaats tot Kooigemplaats.

Teststemmen

Vanaf 23 april tot en met 17 mei kon je oefenen op de stemcomputers op 12 locaties:

Stadhuis
Hoofdbibliotheek Leiestraat
Wijkcentrum De Bildings Drie Hofsteden
Wijkcentrum De Zonnewijzer
OC De Wervel Bellegem
OC Lange Munte
OC De Troubadour Bissegem
OC De Vonke Heule
OC Marke
OC Rollegem
OC Aalbeke
Buurtbib Kooigem

Ondersteuning

Op de dag van de verkiezingen is het gratis nummer 1777 bereikbaar. Mensen kunnen er terecht met allerlei vragen gerelateerd aan de verkiezingen (vb. waar moet ik gaan stemmen? Mijn partner is ziek, wat nu?, … ) Het stadhuis zelf is op 26 mei open van 8 tot 13 uur voor mensen die hun identiteitsbewijs kwijt zijn. Er zijn twee baliemedewerkers en één telefoniste aanwezig. Daarenboven zijn er de hele dag 2 mensen beschikbaar voor vragen van voorzitters of medewerkers op locatie, 1 persoon voor IT problemen en 1 persoon voor eventuele problemen met gebouwen. In totaal zijn er die dag 62 stadsmedewerkers aan de slag (technische ondersteuning, coördinatie,…)

Tellen van de stemmen

Nadat mensen hun stem hebben uitgebracht, moeten deze ook worden geteld. Kortrijk stemt digitaal, maar de andere gemeenten van het kanton stemmen nog op papier, nl. Kuurne, Lendelede, Anzegem en Zwevegem. Aangezien Kortrijk de hoofdkantonplaats is, staan wij ook in voor de organisatie van de telbureaus in Kortrijk XPO. Het gaat over 3 hallen (17.829m²) met 69 telbureaus waar 483 personen ongeveer 45.000 stembrieven moeten tellen. 1 vrederechter is verantwoordelijk voor het hele verloop van de verkiezingen. Ook Politiezone VLAS helpt mee bij het goede verloop van de stemming: 16 agenten worden ingezet bij de stembureaus, 2 agenten staan in als reserve, 3 motards rijden door de stad en de deelgemeenten, 1 agent bewaakt samen met zijn politiehond zondagnacht de stemmen in de stemkoffers die de volgende dag naar de griffie gebracht worden.

Pop-up bars en andere initiatieven

De verkiezingen zorgen steevast voor heel wat animo en gezelligheid in de dorpskernen. Zo organiseert de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke op de trappen van Aalbekeplaats een muzikaal intermezzo met verschillende muziekensembles, Café Dudu organiseert Dudu Kiest met drankjes en een foodtruck, uitgebaat door Café Tartine , de ouderraad van St.-Vincentius Bissegem serveert drankjes aan het stemlokaal, Chiro Tandem Rollegem organiseert een klein evenement met drankjes op het plein voor het buurthuis, café Den Bras organiseert De Labiele Verkiezingsshow, … Er zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor de voor- en bijzitters op parking Kortrijk Weide, de parking van de Colruyt Group Academie in de Burgemeester Vercruysselaan, op de terreinen van basisschool Spes Nostra in Heule en onder de Houtmarkt. Op de parking van het Lagaeplein Heule zijn er vier stewards voorzien om het veilig op- en afrijden in goede banen te leiden. Ruth Vandenberghe, schepen van Burgerzaken: “De hoogdag van de democratie is ook een hoogdag van organisatie en coördinatie. Het is voor de inwoners niet altijd zichtbaar maar de verkiezingsdag is één van de grootste evenementen in onze stad. Er gaat een enorme voorbereiding aan vooraf en op de dag zelf moet er ontzettend veel in goede banen geleid worden. Gelukkig kunnen we hiervoor rekenen op inwoners, vrijwilligers en medewerkers van stad en politie.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.