Home > Kortrijk en Hogeschool Vives maken werk van ‘slimme bomenkaart’

Kortrijk en Hogeschool Vives maken werk van ‘slimme bomenkaart’

Geschreven op 27 december 2021 om 16:16 door Mario De Wilde

Stad Kortrijk en Hogeschool Vives zullen samen met geodata-specialist Eurosense een app ontwikkelen die de bomen in Vlaanderen in kaart brengt met hulp van burgers. Werknemers van het Gentse milieufront en Ecovator kwamen met het idee tijdens het amai!-burgerwetenschapsproject over artificiële intelligentie. Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid maakt in het kader van het Vlaamse AI-plan 75.000 euro vrij voor het maken van de app. “Met het burgerwetenschapsproject ‘amai!’ willen we Vlamingen klaarstomen voor een toekomst met artificiële intelligentie. We zoeken samen met burgers hoe AI ons kan helpen in het dagelijkse leven of bij maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat en milieu. De slimme bomenkaart is één van de burgerideeën die geselecteerd is door de jury voor uitwerking. Onderzoeksinstellingen en bedrijven zullen nu de krachten bundelen om de app effectief uit te werken.” – Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits heeft de uitwerking van het idee om een slimme bomenkaart te ontwikkelen op basis van artificiële intelligentie goedgekeurd. Het zijn Thijs van het Gents milieufront en Ran van Ecovator die het idee aanbrachten tijdens het burgerwetenschapsproject ‘amai!’. Na goedkeuring van de jury en een brede publiekstemming, ontvangt het project 75.000 euro voor de ontwikkeling van de app met hulp van de West-Vlaamse Hogeschool VIVES en Stad Kortrijk. Ook Eurosense dat gespecialiseerd is in geodata zet de schouders mee onder het project. Het bedrijf is toonaangevend in de dataverwerkingssector en heeft vestigingen in heel Europa, met hoofdkantoor in Wemmel.

Slimme bomenkaart

De slimme bomenkaart dient om het aantal en de soorten bomen in Vlaanderen in kaart te brengen aan de hand van luchtfoto’s. Via artificiële intelligentie zal een tool automatisch de bomenkruinen herkennen. Het is aan burgers om tijdens een wandeling na te gaan of de app effectief de juiste bomen in kaart heeft gebracht. Op basis van hun feedback kan de app nauwkeuriger en beter bomen inventariseren. De data kunnen dienen voor beleidsmakers en duurzaam geëngageerde organisaties.

Amai!

De slimme bomenkaart is 1 van de 4 verkozen projecten binnen het bredere burgerwetenschapsproject ‘amai!’. De bedoeling is Vlamingen warm maken voor een toekomst met AI. Een wedstrijd werd georganiseerd waarbij iedere burger een idee kon indienen over hoe artificiële intelligentie een maatschappelijk relevante oplossing kan bieden. Meer dan 350 Vlamingen dienden een idee in binnen vier thema’s: mobiliteit, gezondheid, werk en ‘milieu & klimaat’. Na een kwaliteitscheck door een jury van experten, werden via 4 projecten geselecteerd om uit te werken met de hulp van bedrijven en onderzoeksinstellingen en een steunbedrag van elk 75.000 euro.

De andere projecten zijn een automatische fietspadanalyse, een persoonlijke diabetesadviseur en live-ondertiteling in de klas voor anderstalige leerlingen. Het burgerwetenschapsproject kadert binnen het Vlaamse Actieplan AI dat minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits in 2019 lanceerde. De amai!-projecten staan onder leiding van het Kenniscentrum Data & Maatschappij en Scivil, het Vlaamse Kenniscentrum Citizen Science.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.