Home > Kortrijk doopt Groeningeabdij om tot Abby: een nieuw, eigenzinnig museum voor beeldende kunst

Kortrijk doopt Groeningeabdij om tot Abby: een nieuw, eigenzinnig museum voor beeldende kunst

Geschreven op 1 juni 2022 om 12:44 door Mario De Wilde

Kortrijk voegt een artistieke en culturele parel toe aan haar (museum)palmares. De site van de Groeningeabdij wordt compleet gerenoveerd, uitgebreid en omgedoopt tot Abby. Een vernieuwend en eigenzinnig museum voor beeldende kunst in het historisch hart van Kortrijk, met ‘identiteit’ als gelaagd en gewaagd centraal thema. De officiële opening van Abby is voorzien in september 2024 en vormt een belangrijk hoofdstuk in de kandidatuurstelling van Kortrijk als Culturele Hoofdstad 2030.

De Kortrijkse Groeningeabdij – een uitzonderlijke erfgoedlocatie in het hart van de stad – krijgt een grondige make-over en een nieuwe naam. Met Abby transformeert de historische abdij tegen september 2024 in een bruisende, laagdrempelige tentoonstellingssite voor beeldende kunst. Het wordt een museum met een missie: het onderzoekt met open geest, met beeldende kunst als spiegel en in permanente dialoog met het publiek wat ons als mensen definieert en verbindt, over grenzen, generaties en culturen heen.

Abby is veelkleurig en meerlagig: het is een kunsthal, het nieuwe huis voor de stadscollectie, een stadsliving, creatieve broedplaats, een open atelier, een café en een publieke tuin. Er is geen vaste opstelling: de nieuwe tentoonstellingssite verrast met spraakmakende tijdelijke tentoonstellingen en innovatieve collectiepresentaties. Er is ook geen afgelijnd programma: mensen bepalen namelijk mee wat er te zien en te doen is. Abby situeert zich met haar vernieuwende werkwijze en programmatie recht in het brandpunt van actuele maatschappelijke en museale evoluties. Ze onderzoekt zo niet enkel de universele en actuele vraag wie we zijn, maar ook wat een museum, stad of een gemeenschap is.

Het ontwerp van de toparchitecten Barozzi-Veiga + TAB Architecten herwerkt de abdijsite tot een tijdloze architecturale parel die het erfgoed centraal zet en als een magneet voor de stad en bezoekers van ver daarbuiten zal werken. De architectuur vormt ook de inspiratiebron voor het nieuwe logo van Abby, dat met een kleurrijke, interactieve werfcampagne geïntroduceerd wordt bij het publiek.

Maar waarom Abby?

Vroeger een abdij, nu Abby. De naam verpersoonlijkt de warmte, de speelsheid en de openheid van de site, met een knipoog naar het thema identiteit en de historische abdijcontext. Abby, dat is ook: Anders Bekeken – by Kortrijk. Abby nodigt uit om anders te kijken,
naar kunst, musea, onszelf en elkaar. Bij Abby kan je iets drinken, maar word je ook gevoed met prikkelende tentoonstellingen, boeiende debatten en inspirerende workshops.

Het is een naam met karakter, betekenis en impact. Kort maar memorabel, en in alle talen betekenisvol: als (inter)nationale voornaam voor m/v/x, als achternaam, als verwijzing naar de oude abdij. Abby durft, verbindt en innoveert – net als Kortrijk zelf.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.