Home > Kortrijk bekijkt om monument Markebeke nog te restaureren na bizar vluchtmisdrijf

Kortrijk bekijkt om monument Markebeke nog te restaureren na bizar vluchtmisdrijf

Geschreven op 15 februari 2023 om 08:01 door Mario De Wilde

Bij een ongeval met vluchtmisdrijf eind januari raakte het monument van de Boerenkrijg in Marke zwaar beschadigd. De stad bekijkt nu om het monument te laten restaureren. “We hebben helaas moeten vaststellen dat het monument in de Markebekestraat volledig vernield is in het weekend van 21 januari. Heel wat bewoners maakten melding van het incident. Ons team musea verzamelde alle brokstukken en bekijkt een volledige restauratie”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur
“Aan de zijgevel van het café De Markebeke werd in 1899 een hardstenen gedenkplaat bevestigd met de namen van de drie slachtoffers van een incident tijdens de Boerenkrijg (1798): Augustijn Vromant (46 jaar); Jan Vromant (26 jaar) en Jan Carlier (21 jaar). De gedenkplaat werd in 1944 zwaar beschadigd. In 1972 werd door steenhouwer Kesteloot een identieke gedenksteen vervaardigd, die dan aan de overkant van de straat op 11 juli 1973 onthuld werd”, voegt Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed, daar aan toe.
“De gedenksteen is meer dan 124 jaar oud en werd in ere hersteld na de Tweede Wereldoorlog. Hij herinnert aan een belangrijke opstand in ons land. We willen het monument niet laten verloren gaan door een ongeval waarvan de veroorzaker ervoor gekozen heeft te vluchten”, besluit Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

Het ongeval met vluchtmisdrijf deed zich voor tijdens de nacht van vrijdag 20 januari in Marke. Een onbekend voertuig ging rond 3 uur van de weg af in de Markebekestraat. Het knalde tegen een installatie van rioleringsbeheerder Riopact en tegen het monument ter herdenking van de slachtoffers van de Boerenkrijg. Het monument, bestaande uit een gedenkplaat en een rode bakstenen muur, werd volledig vernield. De aanrijder ging er na het ongeval vandoor.

Brokstukken bewaard in Trezoor
De politie deed intussen de nodige vaststellingen. Een technische ploeg van de stad haalde de brokstukken op. Volgens restaurateurs valt het monument nog te herstellen. De schade wordt geraamd op 5.000 euro. In afwachting van verdere stappen worden de brokstukken bewaard in erfgoeddepot Trezoor.

Herinnering aan historisch incident
Het monument bestaat uit een monumentale rechthoekige gedenkplaat met kruis in spitsboog. Het herinnert aan een historisch incident ten tijde van de Boerenkrijg in 1798. Dat was een opstand van de landelijke bevolking tegen het Franse staatsgezag. Bij het incident, dat zich afspeelde na het Markse schuttersfeest, kwamen drie onschuldige Markenaren om het leven. Ze werden gedood door Franse ruiters toen die op zoek waren naar drie Markse schutters die in Kortrijk schoten hadden gelost.

Monument uit 19de eeuw
De gedenkplaat met de namen van de slachtoffers werd in 1899 aan café De Markebeke bevestigd. In 1944 raakte de plaat zwaar beschadigd tijdens de oorlogsbombardementen. In 1972 kwam er een identieke gedenksteen aan de overkant van de straat. In 2004 werd het monument ingemetseld in een nieuwe, rode bakstenen muur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.