Home > Kortemark moet nog extra week wachten voor wekelijkse markt

Kortemark moet nog extra week wachten voor wekelijkse markt

Geschreven op 20 mei 2020 om 11:17 door Mario De Wilde

Er mogen sinds maandag 18 mei opnieuw markten worden georganiseerd. De Gemeente Kortemark besliste uit voorzorg om pas volgende week donderdag 28 mei voor het eerst opnieuw de wekelijkse markt te organiseren. “We willen een stormloop op Hemelvaartsdag vermijden”, zegt schepen voor lokale economie Christine Logghe. De markten mogen sinds enkele dagen weer opstarten, weliswaar onder strikte voorwaarden. De marktkramers en hun personeel moeten bijvoorbeeld verplicht een mondmasker dragen, een circulatieplan moet de bezoekersstroom in één gestroomlijnde richting sturen en het aantal aanwezigen moet nauwgezet bijgehouden worden, zodat men op tijd kan ingrijpen.
De wekelijkse marktdag valt in Kortemark op donderdag en laat dat deze week nu net een betaalde feestdag zijn. “Op Hemelvaartsdag zijn heel veel mensen thuis en anders dan de voorbije jaren zullen ze er nu ook niet op uit trekken voor een verlengd weekendje, want dat mag nog altijd niet”, schetst schepen Christine Logghe. “Komt daar nog bij dat men voor donderdag een zonovergoten dag voorspelt.”
Ideale omstandigheden voor een bezoekje aan de wekelijkse markt, maar meer dan waarschijnlijk zelfs té ideaal. Om een overrompeling, met wachtrijen en het niet kunnen naleven van de social distancing, te vermijden, besliste het lokaal bestuur om de marktdag pas vanaf 28 mei te hernemen.
De markt zal vanaf dan, en zo lang de huidige maatregelen gelden, trouwens niet meer op de Markt van Kortemark plaatsvinden, maar op de Proostdijeparking. Die is zowel via de Nieuwstraat als via de Lichterveldestraat te bereiken. “Op de Markt is het gangpad tussen de kramen relatief smal. Dat maakt het in normale omstandigheden bijzonder gezellig, maar nu zou het in ons nadeel spelen. Op de Proostdijeparking hebben we meer ruimte om alles strikt volgens het boekje te kunnen uitrollen én kunnen onze diensten de signalisatie voor het circulatieplan in de beste omstandigheden voorbereiden. Op Hemelvaartsdag zelf werken onze gemeentelijke diensten uiteraard ook niet.”

FOTO: Marktleider Danny Priem en schepen voor lokale economie Christine Logghe hebben hun plan klaar voor een markt op de Proostdijeparking.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.