Home > Koninklijke Brugse Schaakkring is voor het eerst in 90-jarig bestaan landskampioen geworden

Koninklijke Brugse Schaakkring is voor het eerst in 90-jarig bestaan landskampioen geworden

Geschreven op 18 april 2023 om 07:33 door Mario De Wilde

Zondag 16 april 2023 is een datum die met goud omrand wordt in de geschiedenis van de Koninklijke Brugse Schaakkring (KBSK). De eerste ploeg heeft zich op dat moment immers gekroond tot landskampioen in de hoogste klasse van de nationale interclubcompetitie schaken. De KBSK heeft de titel op zak na 10 van de 11 te spelen ronden. En dat terwijl de KBSK nog nooit eerder in de 90-jarige geschiedenis van de club in de top-3 wist te eindigen op het hoogste nationale niveau! Na wat een routine-overwinning leek tegen het fel verzwakte Brasschaat, kreeg de KBSK rond 20 uur het nieuws te horen dat de enige overgebleven titelconcurrent, Wirtzfeld, heel onverwacht een halve steek had laten vallen tegen de laatste in de stand. Wat de eerste ploeg meteen bombardeerde tot landskampioen tot grote euforie van alle aanwezigen.

Als underdog – eigenlijk is de ploeg op papier maar de nummer 4 in de reeks – met een ronde op overschot de titel winnen is best een prestatie. Het is de beloning voor al die hardwerkende mensen binnen de club die de club laten draaien en gezellig houden. En een beloning voor de vele jaren investering van tijd, energie en geld in de jeugdwerking.
Nieuwe Grootmeester en Internationaal Meester(s)
Bovendien zijn twee van de KBSK-spelers sinds gisteren nu ook al zeker van een prestigieuze titel in het schaken.
Koen Leenhouts behaalde de titel van Grootmeester in het schaken. Koen, afkomstig uit het Nederlandse Oostburg, is al 20 jaar een enthousiast lid van de KBSK. Op 16 april verwezenlijkte hij een kinderdroom van hemzelf en ook van zijn (schaak)familie: met zijn overwinning haalt hij zijn derde en laatste grootmeesternorm binnen en mag hij zich binnenkort grootmeester noemen. Een nog steeds heel uitzonderlijke prestatie in het Belgische schaaklandschap.

Ploegkapitein Tom Piceu: “Uiteraard zijn we heel trots dat dat mogelijk was binnen onze club. Het bewijst dat we op de goede weg zitten. Hopelijk is Koen de eerste van velen.” Sim Maerevoet behaalde dan weer de titel van Internationaal Meester in het schaken. Deze jonge Antwerpse spring-in-’t-veld speelde dit seizoen voor het eerst bij de KBSK. Voor de ambitie en de sfeer. In de vorige ronde haalde hij zijn derde IM-norm en hij mag zich binnenkort Internationaal Meester noemen.

Een derde speler, Warre De Waele, kan tijdens de laatste ronde van deze competitie alsnog zijn derde norm behalen om eveneens de titel van Internationaal Meester te verkrijgen. De KBSK duimt eensgezind voor hem!
Groot feest
Het spreekt voor zich dat het behalen van de titel en de mooie prestaties van de individuele schakers, samen met het 90-jarig bestaan van de club, uitgebreid gevierd zullen worden! Het grote feest staat gepland na de laatste ronde op 30 april zodat iedereen kan meevieren.

Foto: Koen Leenhouts (rechts vooraan), Sim Maerevoet (links vooraan), Warre De Waele (tussen de twee vooraan in). Links en rechts van Koen en Sim zien we voorzitter Geert Bailleul en interclubverantwoordelijke Chris De Spiegelaere.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.