Home > Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist brengt in het West-Vlaams de komedie Oscar

Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist brengt in het West-Vlaams de komedie Oscar

Geschreven op 15 november 2022 om 09:11 door Mario De Wilde

Op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2022 telkens om 20 uur, brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het West-Vlaams de komedie Oscar van Claude Magnier in een regie van Gino De Muyt in het Cultuurcentrum Scharpoord.  De cast bestaat uit Dominiek Segaert, Ann Emonts-gast, Roel Lagauw, Ann Van Geeteruyen, Elke Van Rillaer, Heidi Termote, Marie Jeanne Haegebaert, Georges Van Coile en Brecht en Yves Merlevede.

 Inhoud  
Wanneer Jan Van Knocke, directeur en eigenaar van de vooraanstaande parfum- en zeepfabriek Savonnerie du Knocke in ‘t Walletje, op zekere dag in de vroege morgen een heel bijzonder bezoek krijgt met onverwacht en verrassend nieuws, hoort hij het in Keulen donderen en wordt heel zijn leven en dat van zijn echtgenote Marie-Jeanne op hun kop gezet. Hij krijgt de ene na de andere verrassing te verwerken. Hoe de toekomst van het sjiekste parfumbedrijf van Knokke-Heist er zal uitzien, kom je op 15, 16 en 17 december te weten in deze Knokke-Heistse komedie!

Acteurs  
Rolverdeling  

Jan Van Knocke:Dominiek Segaert
Timo Verbrugghe: Brecht Merlevede
Marie-Jeanne Van Knocke: Ann Emonts-gast
Celine Somers: Ann Van Geeteruyen
John Zwaenepoel: Roel Lagauw
Babette Van Knocke: Elke Van Rillaer
Sanne Vanpierlewietjes: Heidi Termote
Monique Vanpierlewietjes:Marie Jeanne Haegebaert
Oscar Dewilde: Georges Van Coile
Igor: Yves Merlevede
KTKH Claude Magnier
Regisseur Gino De Muyt  
Gino De Muyt: “Toen ik 16 jaar geleden als toneelspeler de deur bij KTKH achter mij dicht trok, wist ik wat met te doen stond. Regisseren zou het worden. Mijn jarenlange toneelomzwervingen in Noord-West-Vlaanderen en de samenwerking met verschillende goede regisseurs hadden mijn visie gevormd. Het was en is er één waarin geen plaats is voor geschreven en ongeschreven toneelwetten. Op mijn gevoel, gesteund op ervaringen dat het wel goed was zo, probeer ik de cast mee te nemen in een energieke en temporijke manier van toneelspelen.   Vandaag ben ik dus terug waar heel veel voor mij begon. Vele gezichten zijn nog dezelfde maar ook met de nieuwe mensen is het een aangename kennismaking geworden. Ben ik ouderwets als ik zeg dat hard werken minstens even belangrijk is als talent? Dan is dat maar zo. Feit is dat u vanavond het resultaat ziet van beiden.

Goede wijn wordt beter met de jaren. Sterke toneelstukken ook. ‘Oscar’ is een klassieker. Ik herwerkte het stuk naar een herkenbare situatie. Het speelt zich af in Knokke-Heist en wordt in het lokale dialect gespeeld. De personages zijn zo onmiskenbaar dat ze zomaar uw buurvrouw of -man zouden kunnen zijn.  Even de dagelijkse beslommeringen vergeten en u ongeneerd een bult lachen, voorwaar twee zaken die ik u deze avond gul toewens! Veel plezier”!

CV  

Begon met toneelspelen in 1997 bij toneelkring Moerkerke.
In de 10 jaar die volgden, speelde Gino in verschillende producties bij Het Westkapels Volkstoneel en KTKH.
Debuteerde als regisseur in 2008 bij de rederijkerskamer Verblijdt in den Tijdt.
Door de jaren heen verschillende producties bij o.a. Het Nieuw Violiertje in Assebroek en het Westkapels Volkstoneel.
Nu voor de eerste maal regisseur in Knokke-Heist bij KTKH.

Auteur Claude Magnier  
Claude-Georges-Ernest-Louis Magnier werd geboren in Parijs, in een boekbindersfamilie op de linkeroever (het Magnier-huis). Na de middelbare school volgde hij cursussen aan de Ecole Supérieure de Commerce in Parijs voordat hij zich aan het theater wijdde. Hij nam deel aan een tournee door Zuid-Amerika met het gezelschap van het Théâtre-Français en speelde daarna samen met Simone Signoret en Brigitte Bardot. Daarna ontdekt hij zijn ware roeping: toneelschrijver worden.

In 1955 won zijn eerste komedie Monsieur Masure de Grand Prix van de casino- dramacompetitie van Enghien en lanceerde hij zijn carrière. Gemaakt in 1956 in de Comédie-Wagram door Claude Larue, Guy Tréjan en Gérard Séty, in een enscenering door Claude Barma, ging het stuk vervolgens op tournee met Jean Poiret, Michel Serrault en Claude Larue. Het wordt over de hele wereld vertaald en uitgevoerd. Oscar (1958) en Blaise (1959) getuigen van dezelfde humoristische ader en behalen hetzelfde succes. Elk stuk van Magnier zit boordevol temperament.

Kaarten: 10 EURO bij de leden, Cultuurcentrum Scharpoord 050 630 430, Dirk Timmerman T 0479 366610 en Dominiek Segaert 0479 691865 of via www.ktkh.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.