Home > Koninklijk Koor Crescendo uit Rollegem eert King Charles III in de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk

Koninklijk Koor Crescendo uit Rollegem eert King Charles III in de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk

Geschreven op 17 september 2022 om 10:35 door Mario De Wilde

Het Koninklijk Koor Crescendo uit Rollegem brengt op 1 oktober The Coronation Anthems van Händel. Deze kroningsliederen zijn brandend actueel, gezien ze gezongen zullen worden op de inhuldiging van Koning Charles III. Om het verhaal compleet te maken brengen ze die in de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan kreeg het koor Crescendo uit Rollegem in 2019 de koninklijke titel. Veel gelegenheid om dit te vieren en hiermee naar buiten te komen, was er echter niet. Dit omwille van de gekende redenen… Met des te meer goesting neemt het koor nu met een “koninklijk thema” de draad weer op. De dertig zangers van het gemengd koor wagen zich aan de Coronation Anthems van G.F. Händel.
Bijzondere timing
Meerdere componisten schreven kroningsliederen, maar deze van Händel zijn de standaard versie voor de kroning van de Britse vorst, deze keer King Charles III. Händel componeerde deze vier anthems in opdracht van de Britse koning George II ter gelegenheid van zijn kroning in Westminster Abbey op 11 oktober 1727. Het is vrolijke muziek, hier en daar zelfs romantisch, die je gemakkelijk op sleeptouw neemt en toegankelijk is voor een groot publiek.
Zelfs de muziekminnende voetbalfans komen aan hun trekken: de moderne voetbalhymne van de Champions League werd in 1992 geschreven door de Engelse componist Tony Britton en is gebaseerd op ‘Zadok the priest’.

De muzikale leiding zit bij Werner Vandamme, sedert 2006 de vaste dirigent van Crescendo. Voor de instrumentale begeleiding doet het koor opnieuw beroep op de virtuositeit van de muzikanten van Dimlicht. Reeds in 2016 werkte Crescendo, n.a.v. het Magnificat van Rutter, een eerste keer samen met deze jonge muzikanten. Uniek voor het optreden is het gebruik van individuele hoofdmicro’s voor de zangers, zoals gebruikt tijdens de musical 1302. Het is een hele investering en voor de koorleden een uitdaging om zo te zingen. Ook de toehoorders krijgen een koptelefoon. Voor hen zal deze avond een uitzonderlijke luisterervaring zijn.
Wil je de sfeer van Westminster Abbey even opsnuiven?
Het optreden gaat door op 1 oktober om 20u15 in de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk. Nadien gaat de bar open in de Rhizo hotelschool aan de overzijde. Kaarten zijn te verkrijgen via: info@koninklijkkoorcrescendo.be (gewone kaart: €20, VIP €35) of via de website www.koninklijkkoorcrescendo.be
Dimlicht
Dimlicht is een jong muzikaal ensemble dat de platgetreden paden verlaat en wil verrassen met nieuwe composities en producties.  In september 2015 lanceerde Dimlicht haar eerste concertreeks ‘Victoria’, genaamd naar het nieuw geschreven werk van componist Ruben De Gheselle. Later dat jaar volgde de muziektheatervoorstelling ‘Zwanenzang’, rond het thema dementie. In het najaar van 2017 startte een tweede concertreeks ‘Schubertiade met Dimlicht’, met het monumentale Octet in F van Schubert. In maart 2019 ging ‘Rare Snuiters’ in première, een familievoorstelling geschikt voor kinderen met een visuele beperking. Met muziek, taal, voel- en geursensaties brengt Dimlicht een inclusief belevingsconcert in de zalen.
meer info: www.koninklijkkoorcrescendo.be en www.dimlicht.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.