Home > Komend weekend volop sterren en planeten kijken bij Cozmix Volkssterrenwacht Beisbroek in Sint-Andries

Komend weekend volop sterren en planeten kijken bij Cozmix Volkssterrenwacht Beisbroek in Sint-Andries

Geschreven op 12 september 2022 om 16:42 door Mario De Wilde

Op zaterdag 17 (van 19 h tot 23 h) en op zondag 18 september 2022 (van 10 h tot 18 h) zijn er opendeurdagen bij Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek. Bij deze gelegenheid bieden we niet alleen een overzicht van de activiteiten die in het komende werkingsjaar zullen georganiseerd worden, maar besteden we ook aandacht aan de infrastructuur (planetarium, observatorium, leszalen, tentoonstellingsruimte, bibliotheek) van de sterrenwacht en uiteraard ook aan het planetenpad. De toegang is gratis. Enkel voor een planetariumvoorstelling wordt een kleine bijdrage gevraagd
(€ 5.00 / € 6.00). Op zaterdag zijn er voorstellingen om 19.30 h, 20.30 h en 21.30 h. Op zondag worden er voorstellingen gegeven om 10.30 h, 13.30 h, 15 h en 16.30 h.

Zaterdagavond is er, bij helder weer, uitgebreid mogelijkheid om met eigen ogen doorheen de grote telescopen van de sterrenwacht te kijken. Blikvangers zijn de planeten Jupiter en Saturnus. We kunnen genieten van de laatste restanten van de zomersterrenhemel en de eerste voorboden van de herfststerrenhemel.

Op zondagnamiddag zal het observatorium vooral ingezet worden voor waarnemingen van onze dagster. Met behulp van de speciale zonnekijker, kan u getuige zijn van spectaculaire beelden van de activiteit op de zon. Uiteraard kunnen we de nachtelijke hemelverschijnselen ook aanschouwen in het moderne planetarium. Tijdens de opendeurdagen is ook de expo ‘Astronomische cartoons’ op de eerste verdieping van het kasteel Beisbroek voor een laatste keer te bewonderen. Deze tijdelijke tentoonstelling biedt origineel beeldmateriaal en een rijke verzameling aan sterrenkundige cartoons.
Zaterdagavond, waarnemingsavond
Gezien we op zaterdag 17 september extra lang openblijven (tot 23h), biedt dit de gelegenheid om bij helder weer, met behulp van onze telescopen, het nachtelijke uitspansel te bekijken. In de schemering kunnen we boven de zuidoostelijke horizon Jupiter en Saturnus observeren. Daarnaast zijn er de typische hemelobjecten in de zomersterrenbeelden Zwaan, Lier, Arend en later op de avond doet het wazige Andromedastelsel ons wegdromen over de enorme uitgestrektheid van het heelal en komen ook Mars en de maan tevoorschijn boven de noordoostelijke horizon.
Zondagnamiddag, de zon in beeld
Bij helder weer komt zondagnamiddag de zon uitgebreid aan bod. In onze grote refractor of lenzenkijker tonen we met een speciale filter de zichtbare fotosfeer van de zon. De activiteit van de zon kunnen we aflezen aan het aantal en de vorm van kleine zwarte puntjes, de zogenaamde zonnevlekken. Met de speciale Lunt-telescoop zijn uitbarstingen zichtbaar in de chromosfeer, de onderste atmosfeerlaag van onze dagster.
Cursusaanbod
Voor wie echt geboeid is door sterrenkunde wordt door Volkssterrenwacht Beisbroek een cursusaanbod voorgesteld. Het
cursusaanbod is komend werkjaar weer bijzonder ruim en gevarieerd, zodat zowel beginnende als gevorderde
amateurastronomen aan hun trekken kunnen komen. De verschillende cursussen die aangeboden worden, staan hieronder opgesomd. De sterren geven de moeilijkheidsgraad aan. De Inleidende cursus Sterrenkunde (**, 8 sessies), is een beschrijvende cursus die geen voorkennis vereist. Er wordt uit de doeken gedaan hoe vroegere en hedendaagse waarnemingen ons wereldbeeld bepalen en wat onze plaats is in de grote structuur van het heelal.

Met de cursus Waarnemen voor Beginners (**, 7 sessies), laten we ook de praktijk meer aan bod komen. Met behulp van een draaibare sterrenkaart, het planetarium, een verrekijker of telescoop, verkennen we de sterrenhemel, zodat de geïnteresseerde waarnemer nadien zelf zijn weg kan vinden tussen de sterrenbeelden en hemelobjecten.

De lessenreeks Basisconcepten uit de astrofysica (****, 6 sessies) belicht de basisconcepten van de moderne astrofysica en kan bijvoorbeeld aansluitend op de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd worden. In Actuele onderwerpen uit de Sterrenkunde (*****, 8 sessies) komt uiteraard de actualiteit aan bod. De cursus gaat uit van een minimale basiskennis sterrenkunde (bijvoorbeeld door eerder al de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd te hebben). De onderwerpen zullen inspelen op de actualiteit en liggen nog niet helemaal vast.

In Actuele onderwerpen uit de Ruimtevaart (***, 5 sessies), wordt aandacht besteed aan de actualiteit van de ruimtevaart, zoals de recente prestaties van planeetverkenners. De uitleg is steeds aangepast aan het publiek, zodat de cursus geen voorkennis vereist van ruimtevaartprincipes en dus voor iedereen toegankelijk is.

In de zevendelige lessenreeks Recente resultaten van nieuwe observatoria (***, 7 sessies) bekijken we hoe astronomische waarnemingstechnieken ten volle geoptimaliseerd worden in top-of-the-line-observatoria op aarde en in de ruimte. Dit geeft aanleiding tot een explosie aan waarnemingsdata en nieuwe inzichten.

De cursus Digitale astrofotografie (***, 4 sessies) biedt een introductie rond de hedendaagse astro-imaging technieken.
Er wordt ook aandacht besteed aan de beeldverwerking.

Tijdens De menselijke zoektocht naar zijn plaats in de kosmos (***, 5 sessies) gaan we dieper in op de unieke zoektocht
naar de juiste plaats van de mens in de kosmos. Van een behapbaar en geboren universum uit de oudheid naar een
onbeduidende plaats in een onmetelijk heelal. Maar hoe meer we weten, hoe raadselachtiger het universum blijkt.
Jeugd

De Cozmokidz (*) zijn kinderen van 9 tot 12 jaar. In 12 workshops word je in de sterrenkunde ondergedompeld, op een
actieve en speelse manier. Kom jij mee knutselen aan een eigen zonnestelsel, een raket of een Marsrover? De activiteiten
gaan tweewekelijks door op woensdagnamiddag van 14 tot 16 h.
Wie tussen 12 tot 15 jaar is, kan de Jeugdcursus Sterrenkunde en Ruimtevaart (*, 10 sessies) volgen op zaterdagvoormiddag. We maken kennis met de boeiende wereld van sterrenkunde en ruimtevaart. Hoe werkt een raket en hoe bouw ik er zelf één Waar loopt de Melkweg? Het antwoord op deze en veel meer vragen krijg je in deze cursus. Met behulp van foto’s, schema’s, modellen en videomateriaal geven we duidelijke uitleg en maken we je wegwijs in het heelal. Er is helemaal geen voorkennis nodig om mee te doen!

Wie deze cursus achter de rug heeft en de sterrenkunde en ruimtevaart op een actieve manier wil leren kennen, is welkom in de jeugdwerkgroep van JVS-Vigilia. Dit is een groep jonge amateurastronomen die geregeld op vrijdagavond samenkomt om aan sterrenkunde en ruimtevaart te doen. Er wordt gewerkt rond allerhande projecten die op een zo aangenaam mogelijke manier gebracht worden. Als het helder is, wordt er waargenomen en kan je een initiatie krijgen in het gebruik van telescopen. Tijdens de zomer is er een Vigilia-kamp waarin sport, spel en astronomie mooi gecombineerd zijn.
Nocturnes
Ongeveer op maandelijkse basis is er bij Cozmix op zaterdagavond een speciale nocturne. Deze evenementen in het
bezoekerscentrum zijn gewijd aan zeer uiteenlopende thema’s die vanzelfsprekend telkens in verband staan met sterrenkunde. Deelnemers mogen een boeiende avond verwachten, met verrassende avonturen in het schemerdonker.
Hieronder is het programma van het werkjaar 2022-2023 te vinden.
22/10/2022 Eclipsen
10/12/2022 Vijftig jaar Apollo 17

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.