Home > Komend weekend dansen de reuzen weer in Nieuwpoort tijdens impressionant Reuze Feest

Komend weekend dansen de reuzen weer in Nieuwpoort tijdens impressionant Reuze Feest

Geschreven op 7 juli 2022 om 08:44 door Mario De Wilde

Komend weekend van 9 en 10 juli is Nieuwpoort helemaal in de ban van reuzen. Blikvanger van het feestweekend is de traditionele Reuze Parade op zondag met aansluitend een grootse apotheose. Hierbij is het uitkijken of reus Jan Turpijn voldoende sterke krachten heeft gevonden om te dansen. Verder pakt de Stad uit met een unieke mix aan attracties, acts en performances. Het volledig programma ontdek je op www.visit-nieuwpoort.be.
Op zaterdag 9 en zondag 10 juli 2022 organiseert Stad Nieuwpoort opnieuw het Reuze Feest. Traditionele publiekstrekker is de Reuze Parade op zondag. Deze start om 17 u. in de Langestraat en wordt op gang getrokken door de Nieuwpoortse reuzenfamilie. De stoet is bijna 1 kilometer lang en omvat meer dan 60 reuzen uit binnen- en buitenland. Tal van dans- en muziekensembles zorgen voor extra sfeer.
Indrukwekkende apotheose
Aansluitend op de Reuze Parade is het Marktplein omstreeks 18.30 u. het decor voor een zinderende apotheose met Jan Turpijn in een glansrol. Hiermee wordt een thematisch vervolg gebreid aan het Reuze Feest van 2019. Die vorige editie had een imposant afscheidsfeest moeten zijn voor Jan Turpijn, Europa’s grootst gedragen reus en dé Nieuwpoortse trots. Hij stopte omdat er niet genoeg dragers meer waren om hem door de straten en in stoeten te laten voortbewegen en dansen. Het publiek en de ambiance van het Reuze Feest hebben hem toen echter kunnen overtuigen om door te gaan.
Op dat verhaal wordt nu verder gebouwd, verklaart schepen van Toerisme en Cultuur Ann Gheeraert (CD&V):
“Na het opbergen van zijn pensioenplannen had Jan Turpijn nood aan nieuwe dragers. Samen met de Reuzengilde ging de Stad op zoek naar enthousiaste krachten. Tijdens de apotheose zal het publiek ontdekken of Jan Turpijn twee dozijn sterke dragers heeft gevonden. Zodat onze allergrootste Nieuwpoortenaar na jaren stilstand zijn benen kan strekken en misschien zelfs nog eens kan dansen.”
Programma van reuzenformaat
De apotheose en de Reuze Parade die eraan voorafgaat, vormen de kern van de festiviteiten. Maar er valt nog heel wat meer te zien en te beleven, benadrukt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V):
“Het Reuze Feest wordt een belevenis op maat van alle leeftijden dankzij de leuke randanimatie, concerten en braderie. Met dit evenement bewijzen we dat we waardevolle tradities, met een grote dosis creativiteit, een hedendaagse schwung kunnen geven. We bieden een kwaliteitsvolle ervaring die nog lang zal nazinderen.”
Op zaterdag 9 juli 2022 is er doorlopend braderie in de Marktstraat. ’s Avonds is er grandioos spektakel op het Marktplein met Kortrijk Drumt, League & legend en Bar Clochard.
In Nieuwpoort-Bad kun je op 9 juli op het strand bij het Hendrikaplein deelnemen aan Reuze Strandspelen, Reuze Vliegeren en Reuze Fortenbouw.
De Kerkstraat en het Leopold II park in Nieuwpoort-Stad veranderen op zondag 10 juli vanaf 13 u. in de Reuze Straat en het Reuze Park met tal van speel- en spelmogelijkheden en veel leuks voor de avontuurlijke durfal. Straatmuzikanten en theateracts brengen ambiance in de binnenstad. Zo is het uitkijken naar de komst van reuzendraak Joséphine en het groot uitgevallen nijlpaard Nellie. Muziekliefhebbers kunnen zich verwachten aan topconcerten van Kapitein Winokio, De Mens en de Nieuwpoort Concert Band.
Op zondag wordt het feestweekend passend afgesloten met een Reuze Vuurwerk, om 22.30 u. aan de Kaai.
Reusachtige organisatie
Nieuwpoort maakt zich op voor wat het eerste grote toeristische weekend van de maand juli moet worden. De Stad verwacht dan ook heel wat bezoekers, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke:
“Het Reuze Feest is het grootse startschot van een prachtige vakantie. Zaterdag 9 en zondag 10 juli beloven voor Nieuwpoort dan ook echte hoogdagen te worden. Bij de vorige editie in 2019 mochten we op één dag maar liefst 15.000 bezoekers verwelkomen. Ik hoop en verwacht dat we met deze tweedaagse editie dat mooie cijfer moeiteloos kunnen overtreffen.”
De Stad is druk in de weer om alles klaar te krijgen tegen het nakende feestweekend. Op het Marktplein staat alvast de Reuze Toog klaar. Dit houten gevaarte werd volledig ontworpen en opgebouwd door de schrijnwerkersploeg van de stedelijke Technische Dienst. De constructie, inclusief reuzetapkranen en reuzebierpotten, is met een lengte van 22 meter en een hoogte van 1,60 meter een echte eyecatcher.
Het volledige Reuze Feest wordt, net als de vorige keer in 2019, in goede banen geleid door regisseur Steven Duyck. Hij wordt bijgestaan door medewerkers van de Dienst Toerisme, de Dienst Evenementen, de Technische Dienst, Reuzengilde Jan Turpijn Nieuwpoort en een uitgebreide equipe acteurs en hulpregisseurs. Alles samen werken ongeveer 1.115 personen mee aan het Reuze Feest. Het volledige programma van het Reuze Feest is beschikbaar via www.visit-nieuwpoort.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.