Home > Komend weekeinde gaat het licht uit in Langemark-Poelkapelle

Komend weekeinde gaat het licht uit in Langemark-Poelkapelle

Geschreven op 6 oktober 2021 om 10:52 door Mario De Wilde

De ‘Nacht van de Duisternis’ is een campagne om ieder van ons weer het mooie van het nachtelijke landschap te laten ontdekken. In het weekend van 9 en 10 oktober worden openbare verlichting, monument- en klemtoonverlichting zoveel mogelijk gedoofd, om de nacht weer eens echt de nacht te laten zijn. Er wordt immers te veel en verkeerd verlicht, zowel door overheid, industrie als de bevolking. Dat licht straalt vaak omhoog, in de richting waar geen mens er nut aan heeft, maar wel de nachtelijke natuur wordt verstoord. Die verstoring is schadelijk voor mensen, dieren en planten! Zo veroorzaken lichthinder en lichtvervuiling bij mensen slaapstoornissen, en een hele reeks gezondheidsproblemen. Tegelijk is de verstoring van de nachtelijke duisternis schadelijk voor het leven van nachtdieren, evenals voor de ontwikkeling en groei van heel wat planten. Naast de schade aan de nachtelijke natuur vormt de lichtverspilling ook een bron van bijkomende vervuiling, want voor dit verspilde licht werd ook energie opgewekt… wat zelf ook heel wat vervuiling veroorzaakt…

Waarom een jaarlijkse activiteit?

Omdat het probleem dus heel wat breder is, niet enkel vervelend voor ‘sterrenkijkers’ maar ook voor planten, dieren én mensen, en de hele bevolking aanging, werd dan ook een aanpak gezocht om dat alles regelmatig op grote schaal onder ieders aandacht te brengen. Sterrenkunde-verenigingen en milieuverenigingen, in samenwerking met gemeentelijke overheden en lokale verenigingen, creëerden hiervoor de ‘Nacht van de Duisternis’-activiteit. Zo wordt eens per jaar het probleem letterlijk onder ieders ogen gebracht…. door één keer per jaar de nacht weer de nacht te laten zijn. Na 1995 is deze ‘Nacht’ een vaste afspraak geworden in heel wat gemeenten. Belangrijk is dat door initiatieven als de ‘Nacht van de Duisternis’ vandaag steeds meer inspanningen worden geleverd om geschikte en duurzame verlichting te installeren voor zowel straatverlichting als andere verlichtingsdoeleinden. Nieuwe verlichtingstechnologieën, zoals de onderhand gekende LED-lampen, maken niet alleen een energiezuiniger verlichting mogelijk. Ook kan steeds vaker een ‘slimme’ verlichting worden geïnstalleerd, die slechts verlicht waar en wanneer dat nodig is. Dat heet dan een ‘dynamische’ of beter nog, een ‘aanpasbare’ verlichting. aanpasbaar aan de echte noden! Natuurlijk hadden we gehoopt dat na 25 jaar het probleem allang structureel en definitief zou zijn opgelost. Maar helaas… Zolang Vlaanderen niet weer elke dag –of beter elke nacht –van een donker nachtelijk landschap kan genieten, zal de ‘Nacht van de Duisternis’ hiervoor blijven ijveren.

In Langemark-Poelkapelle

Dit jaar neemt Langemark-Poelkapelle – voor het eerst sinds 2016 – terug deel aan deze actie door de openbare verlichting te doven. Alle monumentverlichting en de verlichting in het Vijverpark gaan tijdens de Nacht (weekend) van de Duisternis uit. In iedere deelgemeente maken we het ook donker op een centrale plaats:
• Markt in Langemark
• Guynemerplein en kerkplein in Poelkapelle
• Kerkplein en parking OC Hazebrug in Sint-Juliaan
• Klerkenstraat omgeving kerk in Madonna
• Bikschotestraat – Sint Janstraat (omgeving kerk) in Bikschote

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.