Home > Kom alles te weten over het bakje troost in de expo ‘Koffiestories’ in Brugge

Kom alles te weten over het bakje troost in de expo ‘Koffiestories’ in Brugge

Geschreven op 5 oktober 2022 om 16:43 door Mario De Wilde

Deze namiddag opende in Het FIKA-huis in Brugge de expo Koffiestories. Met de expo streven Centrum Agrarische Geschiedenis, Plantentuin Meise, het Koninklijk Verbond van Koffiebranders en Cera naar een kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedbeleving rond koffie. De tentoonstelling reist Vlaanderen rond en landt deze maand in de Brugse binnenstad. Intitiatiefnemer daarvoor was het FIKA-huis, een Brugse vereniging die zich inzet voor mensen die geconfronteerd worden met verlies van gezondheid. Het woord ‘FIKA’ betekent in het Zweeds ‘tijd nemen om samen te zitten rond een kop koffie met gebak’. De uitdrukking illustreert de sociale rol van koffie als verbinder en katalysator van een goed gesprek. Bij het ontbijt, als pauze of tijdens de koffietafel, heel wat tradities zijn verknoopt met de populaire drank. Dit wilde het FIKA-huis in de verf zetten door de expo naar Brugge te halen.

Schepen Nico Blontrock: “Er komt ook veel vakkennis en ambacht te pas aan een goede kop koffie. Dit past dan weer uitstekend bij ‘Handmade in Brugge’. Deze Brugse organisatie was meteen enthousiast om het vakmanschap van de Brugse koffiebranders in de kijker te zetten via de expo. En wat met de productie van de plant en de strijd voor een eerlijke koffiehandel? Het duurde niet lang voor ook de Noord-Zuiddienst en Oxfam Wereldwinkel interesse toonden in de tentoonstelling. Zo ging de bal verder aan het rollen. Steeds meer partners werden bij het project betrokken. Uiteindelijk nam Erfgoedcel Brugge begin dit jaar de coördinatie van het project in handen en zorgde voor de nodige financiële ondersteuning. De Erfgoedcel ziet in koffie een erg laagdrempelig thema dat mensen en sectoren met elkaar verbindt en legt ook graag de link met het vele cultureel-erfgoed rond koffie in onze stad. De tentoonstelling werd het uitgangspunt voor een divers activiteitenaanbod, het resultaat van een mooie samenwerking tussen maar liefst 17 organisaties en stadsdiensten.1 Dat maakt de Brugse versie van Koffiestories zo uniek!”

De tentoonstelling bestaat uit vier thema’s, van de koffieplant, over het branden en zetten van koffie, tot het drinken ervan. In Brugge maken ze de cirkel rond en voegen ze er nog een nieuw thema aan toe: koffie recycleren. Bovendien presenteren ze de tentoonstellingsmodules niet samen op één locatie, maar koppelen ze elk thema aan een andere partner, locatie en insteek. Wie alle vijf de locaties in één middag wil bezoeken, rekent best op een stevige fietstocht. Gelukkig kan je altijd pauzeren in één van de Brugse koffiehuizen. Samen met Shopping Brugge maakte de Erfgoedcel een koffiekaart met de deelnemende koffiehuizen. Je vindt de kaart, waarop ook de expolocaties zijn aangeduid, op de achterkant van de folder. Shopping Brugge zet de lokale koffiehandelaars ook extra in de kijker op social media tijdens de expomaand.
Wat hebben ze nu allemaal voor jou in petto?
Je maakt kennis met de koffieplant in de Oxfam Wereldwinkel in Sint-Andries. De ideale plek om het te hebben over de historiek van de (al dan niet eerlijke) productie van koffie. Op 15 oktober kan je in de winkel een koffieproeverij en barista workshop meevolgen.
In de openbare bibliotheek, staat de module over Koffiebranden. De bibliotheek organiseert nu zaterdag 8 oktober samen met Handmade in Brugge een kunstperformance Paard en Ruiter. Tijdens je kopje koffie in dit fictieve koffiehuis krijg je een koptelefoon en wordt je meegenomen in een prachtig verhaal. De geserveerde koffie wordt gebrand door onze Brugse koffiebrander DEES, nu ook aanwezig met zijn koffiefiets, straks krijgen jullie nog een proevertje van zijn heerlijke koffie.
Na de productie en het branden komt natuurlijk het zetten van de koffie. Dit komt aan bod in de Magdalenakerk. Op deze plek gaan twee activiteiten door. Het FIKA-huis, YOT en Werkplaats Immaterieel Erfgoed organiseren activiteiten rond koffie en troost. Een volledige middag kan je aansluiten bij theater, lezingen en workshops die verbinding brengen. Bij deze module leggen we ook de link naar andere culturen. Zoals je zal leren tijdens de expo, kwam het Westen in contact met koffie via de Arabische cultuur. Baraa van Avansa demonstreert op 4 november hoe je Arabische koffie zet en laat je deelnemen aan het koffieritueel.
En dan eindelijk… koffiedrinken. Dit thema vind je in de VIVES Hogeschool, Campus Xaverianen. Koffiedrinken en studenten zijn uiteraard een match, maar op deze locatie bevindt zich ook het VIVES SpellenLab. Samen met het FIKA-huis organiseren ze koffieklets waarbij een spel het gesprek leidt. Op drie momenten kan je aansluiten in deze gezellige ‘FIKA in de Living’, tijdens de herfstvakantie kunnen ook kinderen meedoen. Het Spellenlab heeft ook een mooie collectie historische speelprenten en bordspellen, sommige uitgegeven door koffiemerken. Je kan ze spelenderwijs ontdekken op de touchtafel die daar staat opgesteld. Naast collectiestukken van het SpellenLab worden ook stukken uit twee andere Brugse erfgoedcollecties gepresenteerd, namelijk van Musea Brugge en Café Vlissinghe.
Eindigen doen we met Koffie recycleren. Aan het klimaatpunt (in het Huis van de Bruggeling) ontdek je het project van Kopje Zwam, een Brugs bedrijf dat groenten kweekt op koffiegruis. De culticar van Kopje Zwam staat opgesteld en er hangen tips uit om zelf met koffiegruis aan de slag te gaan. Wil je meer weten over het project? Aan de hand van een Pizzaworkshop legt Bart van Kopje Zwam je de principes uit van circulaire stadslandbouw. Dit onderwerp wordt dan ook ondersteunt vanuit ‘Circular hub Brugge’.

Schepen Nico Blontrock: “De rondreizende tentoonstelling die vooral focust op de algemene geschiedenis van Koffie kreeg op die manier een sterke lokale omkadering, een programma met een boeiende kruisbestuiving tussen erfgoed, ondernemerschap, sociale verbinding, lokaal vakmanschap, ecologie en fairtrade. Om dit nog kracht bij te zetten vullen we straks de expomodule ‘Koffiebranden’ aan met boontjes die DEES heeft gebrand. Een symbolische actie om Koffiestories officieel te openen!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.