Home > Koksijde wil uitstoot van CO2 tegen 2030 met veertig procent terugdringen

Koksijde wil uitstoot van CO2 tegen 2030 met veertig procent terugdringen

Geschreven op 28 februari 2023 om 08:55 door Mario De Wilde

De West-Vlaamse Intercommunale kreeg de opdracht om een intergemeentelijk energie- en klimaatactieplan op te maken voor Koksijde en zeven andere gemeenten uit de Westhoek. Burgemeester Marc Vanden Bussche: ‘De ambities liggen hoog. Dat moet. Tegen 2030 willen we de uitstoot van CO2 met veertig procent terugdringen. Het plan werd opgemaakt met de input vanuit een klimaatenquête en klimaatateliers met bewoners en experten.’ Schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein: ‘De onderzoeksresultaten en aangereikte ideeën uit het plan vormen een stevige basis om er nu volop mee aan de slag te gaan. Met Claude Willaert hebben we meteen een klimaatregisseur in huis gehaald om de regie in handen te nemen. Uitgangspunt is dat we zelf mee het goede voorbeeld blijven geven, maar het plan is bovenal ook een oproep aan onze inwoners, tweede verblijvers, ondernemers, … om mee te helpen. Door de klimaatuitdaging samen aan te gaan, kunnen we Koksijde nog aantrekkelijker, gezonder en comfortabeler maken.’

Klimaatregisseur Claude Willaert: ‘Tope sterk wordt meer dan ooit onze leuze in het aanpakken van de
klimaatuitdaging. We willen de komende jaren echt een steen gaan verleggen. De grootste uitdaging wordt ongetwijfeld de renovatie van heel wat woningen die nog onvoldoende geïsoleerd zijn. Renoveren is energie besparen én zorgen voor meer comfort in huis. Een mooie win-win dus. We willen onze inwoners nog meer motiveren om te renoveren, bv. door hen te ontzorgen of aan te zetten om samen met de buren of medebewoners aan de slag te gaan. Dat levert immers een prijsvoordeel én een extra burenpremie op via Fluvius. Zelf leggen we ook nog meer zonnepanelen op het gemeentelijk patrimonium om lokaal energie te produceren. Met de nieuw regeling die werd uitgewerkt rond energiedelen zien we trouwens nog heel wat kansen om ook bij meergezinswoningen in te zetten op PV-installaties. Water is het nieuwe goud: hemelwateropvang, -buffering en -infiltratie is een andere insteek om Koksijde weerbaarder te maken tegen een veranderend klimaat.”

Diensthoofd Jan Vandromme: ‘het beleid dat we in het verleden al voerden, zetten we enthousiast verder:
-Met onze energiewerken blijven we inzetten op energiebesparingen binnen onze eigen werking. (met o.a. de versnelde verLEDding van onze openbare verlichting tegen 2025),
-Onze groendienst beheert al ruim 15.000 straatbomen (chapeau!). Door mee te doen aan een actie als ‘Behaag je tuin’ kan iedereen een boompje bijdragen om Koksijde koeler te maken. Want een boom zorgt tijdens hittedagen voor serieuze afkoeling naast de meerwaarde voor biodiversiteit.
-Als fietsgemeente zet Koksijde al jaren in op goede en veilige fietsinfrastructuur (veilige fietspaden, fietsstraten, deelfietsen, …). Vanaf 1 maart stelt Koksijde ook 7 deelwagens ter beschikking voor elke gebruiker. Die zijn sowieso ook financieel voordeliger als je minder dan 8000 km per jaar rijdt met een eigen wagen.

Foto’s ©Sofhie Legein – gemeente Koksijde (op de foto v.l.n.r.: diensthoofd Milieu en Duurzame Ontwikkeling Jan Vandromme, klimaatregisseur Claude Willaert en schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.