Home > Koksijde treurt bij afscheid van Erik Devos, voormalig directeur gemeenteschool

Koksijde treurt bij afscheid van Erik Devos, voormalig directeur gemeenteschool

Geschreven op 1 juli 2024 om 11:07 door Mario De Wilde

Het gemeentebestuur van Koksijde is diepbedroefd bij het plotse heengaan van Erik Devos op 30 juni 2024. Hij werd net 81 jaar. Erik Devos werd geboren in Woumen in de bekende ‘Vosjes-familie’ als vijfde telg in een gezin van zes zonen. Hij was gehuwd met Maria Driesse en heeft 1 dochter Eva, een schoonzoon Andreas en een kleinzoon Bobby.

Op 30 juni 2003 nam hij, na een loopbaan van 39 jaar en 10 maanden in het onderwijs, afscheid als directeur van de Koksijdse gemeentelijke basisschool. Na zijn onderwijzersstudie ging hij op 1 september 1963 op twintigjarige leeftijd aan de slag in de gemeentelijke (toen nog jongensschool) van Koksijde. Samen met Roger Lensen, een studiegenoot, in een pas gebouwde school, centraal gelegen en in het midden van de duinen. Erik werkte tot 31 augustus 1995 als onderwijzer. Hij werd benoemd tot directeur op 1 september 1995 en eindigde zijn professionele loopbaan op 30 juni 2003.

Cultuur als rode draad

Naast zijn job was Erik Devos een cultuurfreak. Hij was bestuurslid van de Davidsfondsafdeling Koksijde, lid van de permanente adviesraad van Focus-WTV, lid van de gemeentelijke cultuurraad en beheerraadslid van de gemeentelijke bibliotheek. Verder was hij lector en cantor in de Sint-Pieterskerk en zette hij zich als voorzitter van de COV-Kring (Christen onderwijsvakvereniging) in voor het welzijn van het onderwijzend personeel. Hij was ook lid van de provinciale COV-raad en Vlaams raadslid van COV-federaal Brussel. Hij was confrater in het genootschap van de Zalige Idesbald en lid van talrijke verenigingen.

Sint-Maartensstoet

In Koksijde is hij ook wereldbekend als de stem van de Sint-Maartensstoet. In 1973 volgde hij Charles Vannecke op. Erik vond dit een unieke kans, want hij zong en musiceerde graag. Sindsdien miste hij geen enkele editie. Vorig jaar begeleidde hij voor de 50e keer de stoet en werd hij officieel in de bloemen gezet door de burgemeester. De stoet lag hem na aan het hart: “Sinte Moarten, koeken en toarten is het eerste waarover kinderen me aanspreken als ze me zien.”

Naar aanleiding van die 50e editie nam de redactie van het infoblad Tij-dingen een interview af van Erik Devos: www.tij-dingen.be/ErikDevos

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Met het overlijden van Erik verliest Koksijde een gekend dorpsgezicht. Dagelijks kon je Erik kruisen met de fiets, altijd goeiedag zwaaiend naar iedereen. We hebben fijn samengewerkt toen hij directeur was van onze gemeenteschool, maar voor mij zal hij voor altijd de geschiedenis van onze gemeente ingaan als de stem van onze Sint-Maartensstoet. We verliezen een zeer aimabele man, die zich hard heeft ingezet voor het verenigingsleven van Koksijde. Hij was graag gezien en overal graag aanwezig. Het gemeentebestuur wenst zijn gezin, familie en vrienden veel sterkte toe”.

De uitvaart vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-ter Duinenkerk in Koksijde op zaterdag 6 juli om 10.30 uur.

Foto ©Sofhie Legein – gemeente Koksijde

 

5 reacties

Joel Busschaert
Geschreven op 2024-07-02 22:02:58
Innige deelneming aan de familie.
Denise Degraevei
Geschreven op 2024-07-02 21:29:34
Oprechte deelneming!
Devaere Dorine
Geschreven op 2024-07-02 08:25:31
Innige deelneming en een Oprecht Medeleven
Jaak Vandenbussche
Geschreven op 2024-07-02 07:53:50
Oprechte deelneming .
Roger Van der Mieren
Geschreven op 2024-07-01 20:06:14
Onze oprechte deelneming en veel sterkte

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.