Home > Koksijde legt maar liefst 533 zonnepanelen op 7 verschillende gebouwen

Koksijde legt maar liefst 533 zonnepanelen op 7 verschillende gebouwen

Geschreven op 26 september 2023 om 07:54 door Mario De Wilde

Koksijde investeert 250.000 euro in zonnepanelen. Zo produceert de kustgemeente meer energie en wordt ze minder afhankelijk van energieproducenten en prijsschommelingen op de energiemarkt. De 533 zonnepanelen worden op verschillende daken van gemeentelijk patrimonium gelegd waaronder het Natuureducatief centrum Duinenhuis en het Milieupark.

Schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein: “Met de gemeente Koksijde willen we, in het kader van het lokaal energie- en klimaatplan, jaarlijks 3% energie besparen en de CO2-uitstoot met 55% verminderen tegen 2030. Zonnepanelen zijn ideaal om lokaal energie op te wekken en te consumeren. Zo worden we weer een beetje minder afhankelijk van elektriciteitsproducenten.”

Ing. Audrie Reynaert, diensthoofd Technisch Bureau Koksijde: “Het gaat in totaal om 7 verschillende gemeentelijke gebouwen. We leggen ook kleine installaties zoals op het Duinenhuis (9 zonnepanelen) en het Milieupark (12 stuks). Die werden gisteren gelegd. Let wel, het dakterras van het Duinenhuis blijft toegankelijk, de zonnepanelen liggen op een deel van het dak dat voor het grote publiek niet toegankelijk is. Het mooiste dakterras van de gemeente blijft dus behouden en er wordt zonne-energie opgewekt. Deze week leggen ze ook panelen op feestzaal ’t Oud Schooltje (46). De komende maanden zullen de Buitenschoolse Kinderopvang (96) in Oostduinkerke en het annexgebouw (108) in Koksijde-Dorp elektriciteit opwekken. Dankzij energiedelen naar andere gebouwen maken we optimaal gebruik van onze productie. In de loop van volgend jaar zijn het Sociaal Huis (130) en de werf in de Farazijnstraat (132) aan de beurt. Voor het gemeentehuis maken we ook nog een studie op. Hiermee verdubbelen we ons aantal panelen. Op dit moment liggen er al zonnepanelen op de gemeentelijke Basisschool Koksijde, de Bolledroom (sportpark Hazebeek), feestzaal De Witte Burg en TC Koksijde. We hadden al voor zo’n 160 kWP vermogen en daar komt nu meer dan 270 kWP bij.’

Schepen Castelein: “Bovendien is het een investering van 248.000 euro die zichzelf terugbetaalt na 7 jaar. Iedereen wint! is de slogan die we gebruiken bij onze klimaatacties. En we kunnen onze inwoners alleen maar aanmoedigen om zelf ook zonnepanelen te plaatsen. Want net zoals in de rest van Vlaanderen, zijn er ook in Koksijde nog heel wat daken die onbenut zijn voor de opwekking van elektriciteit via zonnepanelen. De provincie organiseert het hele jaar een groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterijen waarbij de burger maximaal wordt geholpen en een scherpe prijs krijgt.”
Foto: gemeente Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.