Home > Koksijde lanceert ruildienst ’tegel voor aarde’ om opritten of tuinen te vergroenen

Koksijde lanceert ruildienst ’tegel voor aarde’ om opritten of tuinen te vergroenen

Geschreven op 6 september 2023 om 06:59 door Mario De Wilde

De gemeente Koksijde helpt sinds vandaag burgers bij het ontharden van hun eigen oprit of tuin door de verharding af te halen en aarde of zand in de plaats te brengen. Het reglement start op 1 oktober. Schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein: “Om inwoners te helpen om de tuin klimaatklaar te maken, kunnen ze bij de gemeente eenvoudig een aanvraag indienen om gratis 2 m³ steenpuin te laten ophalen. De gemeente voorziet de nodige big bags. Bovendien krijgen de ontharders een even groot volume teelaarde of zandgrond in ruil. Het is dus noodzakelijk dat er vergroend wordt, anders gaat de deal niet door. Met deze positieve actie willen we de kwaliteit van de lucht en omgeving in Koksijde nog verhogen.”

Diensthoofd Milieu & Duurzame Ontwikkeling Jan Vandromme: “Op sommige verhardingen in de tuin loopt zelden of nooit iemand. Dat zijn de hoekjes die voor meer groen kunnen zorgen in je directe omgeving. Je moet wel minimaal 4 m² te ontharden. Extra groen zorgt voor een aangename verkoeling op warme zomerdagen. Groen heeft een positief effect op je gezondheid en je welzijn. Het is niet alleen voor jezelf goed, maar ook voor de biodiversiteit en de waterhuishouding van je tuin. Een open bodem neemt regenwater op. Dit ontlast de riolering en voorkomt wateroverlast bij hevige regenval.”

Charlotte Castelein: “De aanvraag gebeurt online via het digitaal loket van de gemeentelijke website, ten minste 14 dagen voor de aanvang van de werken. In die tijd worden de praktische afspraken gemaakt: bv. wanneer het materiaal wordt geleverd en opgehaald. Je kan nog tot half oktober streekeigen struiken of bomen bestellen via de groepsaankoop ‘Behaag je tuin’. De gemeente voorziet netto-ontharding – bijvoorbeeld bij de heraanleg van de Dijk in Wulpen of de herinrichting van de Panoramalaan bij de Hoge Blekker. Samenwerken bij het ontharden om Koksijde klimaat klaar te maken!” Inschrijven kan op https://www.koksijde.be/eloket vanaf 1 oktober 2023.
Foto: gemeente Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.