Home > Koksijde is z’n bewaker van de folklore, Etienne Mommerency (84), kwijt

Koksijde is z’n bewaker van de folklore, Etienne Mommerency (84), kwijt

Geschreven op 6 oktober 2023 om 09:01 door Mario De Wilde

Gisteren is in Koksijde Etienne Mommerency overleden. Etienne liet een blijvende indruk achter in Koksijde en ver daarbuiten. In 2018 kreeg hij de titel van ereburger van Koksijde voor zijn inzet op cultureel vlak en dan vooral voor de Garnaalstoet. Hoewel hij een carrière als luchtverkeersleider had, was het de kunst die zijn ziel beroerde. In de jaren ’60 raakte hij gefascineerd door theater en spektakel. Zijn regie bij diverse toneelgroepen en lokale evenementen bracht een vleugje magie in ons leven.

De bewaker van folklore

Zijn bijzondere betrokkenheid bij de Geitestoet in Wilrijk, die hij in 1990 omtoverde tot een historisch-folkloristisch spektakel, leverde hem de eretitel “Brugs Wilrijkenaar” op. Dit was slechts het begin van zijn reis doorheen de Vlaamse stoeten, waaronder de Gouden Boomstoet in Brugge en de Intocht van Karel de Stoute in Leuven. Maar het was de Garnaalstoet in Oostduinkerke die zijn hart veroverde.

Regisseur van de Garnaalstoet

Van 2004 tot 2019 verzorgde Etienne de regie van de Garnaalstoet, het orgelpunt van de Garnaalfeesten. Deze stoet, die de zee en haar garnaalvissers eert, lokt elk jaar duizenden kijklustigen uit Koksijde en ver daarbuiten. Het gemeentebestuur wenst zijn vrouw die ook nog altijd meehelpt aan de Garnaalstoet, familie en vrienden veel sterkte toe. We herinneren Etienne als een zeer hartelijk persoon waar we fijn mee samenwerkten. Laten we zijn nagedachtenis eren door de Garnaalstoet te blijven koesteren.

Foto ©gemeente Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.