Home > Koetspaarden Brugge kregen inspectie en felicitaties om hun modelwerking voor Europa

Koetspaarden Brugge kregen inspectie en felicitaties om hun modelwerking voor Europa

Geschreven op 8 november 2022 om 09:16 door Mario De Wilde

Eind oktober bracht de Ierse dierenarts-specialist Dr. Vet. Joe Collins van de ‘Donkey Sanctuary’ een bezoek aan de Brugse koetspaarden. Hij kwam in zijn functie als ‘Voorzitter van het EU-platform voor dierenwelzijn – onderafdeling welzijn voor paardachtigen’ die de Europese instanties adviseert op alle mogelijke bestuursniveaus waar paarden in betrokken zijn. Fokkerij, sport, transport, recreatie, dierenwelzijn, EU-registratie en identificatie, maar ook paarden in het toerisme. Hij toert momenteel Europa rond en bracht een bezoek aan de Brugse koetspaarden om hun werking te zien.

Na een voorbereide Team-meeting met leden van dit EU-welzijn platform, kwam hij zich ter plaatse vergewissen, van de paarden die al sedert 1838 geregistreerd zijn door de Stad Brugge en door een politiereglement op huurrijtuigen gevat werden. In 1838 waren er 55 officiële huurrijtuigen. Nu nog 13.

Het Brugse politiereglement is al decennia een voorbeeld hoe de sector geregeld wordt, om met paarden in het huidige moderne toeristische aanbod en met groot respect voor dierenwelzijn, nog te kunnen omgaan. In kunsthistorische steden past dit toeristisch product als geen ander. Getuige dat honderdduizenden mensen vrijwillig deze beleving jaarlijks in Brugge willen meemaken. Vooraf moeten alle paarden bij de stad gemeld worden conform de EU-richtlijnen: (EU-chip in de hals, EU-paspoort met grafisch signalement, digitale registratie in de centrale databank van de BCP (Belgische Confederatie van het Paard). Ze staan niet alleen onder controle van de Stad Brugge, maar ook onder toezicht van inspecteurs van het FAVV en van Dierenwelzijn Vlaanderen.

De paarden hebben een werkritme van één dag en dan minimaal twee dagen rust. Naast de vergunde uitbaters die aan tal van criteria moeten voldoen, dienen de koetsiers vooraf een koetsiersvergunning van de Stad te bezitten, zodat men weet wie met welke paarden rijdt. Voor de 13 huurkoetsen zijn zo’n 78 paarden geregistreerd. Een gemiddelde van bijna 6 paarden per vergunning! Tevens zijn er 75 koetsiers vergund. Jaarlijks worden de paarden medisch gekeurd en dient hier een attest van ingediend bij de stad. Naast de nodige vaccinaties, de regelmatige ontworming tegen parasieten, met de beste andere diergeneeskundige begeleidingen: 7 dagen op 7 – jaar in jaar uit.

Tijdens een koetsrit door de stad, liet deze EU-expert zich diepgaand informeren van de mensen op de werkvloer. Verder bezocht hij enkele professionele stallingen en kon zich overtuigen dat hier met de beste kennis paarden gehouden worden. Hij vond het belangrijk dat deze dieren in de dagen dat ze niet werken, voldoende uitloop en weidegang krijgen. Ook het feit dat veel op rust gestelde koetspaarden, na jaren trouwe dienst, nog een waardig pensioen krijgen, is de realiteit in Brugge. De stalling op de maatschappelijke zetel van de Vzw De Brugse Koetsiers, is als enige in West-Vlaanderen erkend als asiel voor paardachtigen door de Vlaamse Overheid – Dienst dierenwelzijn. Dit asiel neemt ook regelmatig in beslaggenomen en verwaarloosde paarden op. Met hun vakkennis adviseert of bemiddelt men voor herplaatsing of adoptie.

De manier van werken werd doorgesproken met uitbaters van de Vzw De Brugse Koetsiers. Ook de betrokken Brugse schepenen Mieke Hoste (Toerisme) en Mathijs Goderis (Dierenwelzijn) participeerden actief in dit werkbezoek van deze eminente raadgever voor Europees dierenwelzijn.

Het Brugse model gevat in een elf pagina tellende Politieverordening, kreeg de nodige aandacht. Het gebruik van nieuwgebouwde lichtlopende koetsen op kogellagers, de hydraulische schrijfremmen, de paniekhaken aan het tuig, de correcte manier van hoefbeslag, speciale voeding in zomer en winter, verzorging, stalindeling, registratie en controle werd intens besproken. Het dagelijks reinhouden van stand- en rustplaatsen, om besmettingen te voorkomen, de mest meerdere keren per dag afvoeren, het extra waterpunt voor de paarden aan Begijnhof, … bevestigden de professionele omkadering voor deze sector. De vele schaduwpunten in de stad waar paarden in de zomer tijdens de verplichte rust, kunnen verpozen.

Het Brugse model, ook inzake mestopvang met de drollenzak, werd wereldwijd overgenomen en gekopieerd. Dr. Vet. Joe Collins bedankte zich achteraf voor de openboek werking, de mogelijkheden tot controle van een gespecialiseerd expert-dierenarts, en de transparantie waarmee de Stad Brugge en de sector zich profileert.

Mark Wentein – Voorzitter Vzw De Brugse Koetsiers: “In Brugge zijn koetspaarden mijn beroep. Door deze kennis ben ik sedert 2015 verkozen als Voorzitter van EHN. Het “European Horse Network” www.europeanhorsenetwork.eu dat op Europees niveau de gehele paardensector overkoepelt en verdedigt naar de Europese instanties. Hierdoor werd ik betrokken om bij het onderzoek naar paardengebruik in het toerisme, het Brugs model van werken naar voren te brengen.

Dierenwelzijn krijgt in de Europese lidstaten meer en meer politieke aandacht. Terecht dat er dus op het werken met paarden vakkundige controle georganiseerd wordt. Net in tijden waar emotionele en/of niet kenners, bepaalde omgang met dieren ter discussie stellen. We hebben hem tal van wetenschappelijke studies over koetspaarden, wereldwijd uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappelijke instanties, bezorgd. Specifiek als het in de zomer (te) warm zou worden. Dit heeft amper of geen invloed op de paarden!

De Brugse koetspaarden beantwoorden aan al deze criteria. Door het werken blijven ze fit en gezond en worden ze ook gemiddeld veel ouder dan sportpaarden. Fokken en behouden we speciale historische paardenrassen, die dan weer voor dit werk ingezet kunnen worden. En tal van slachtpaarden, uit de Oostbloklanden naar België ingevoerd, kregen dankzij de Brugse koetsiers, nog tientallen jaren een gelukkig leven. Finaal gaan ook onze paarden, net als wij allemaal eens dood. De harde realiteit van de natuur.”

Schepen Mieke Hoste: “Met de koets Brugge verkennen is een geweldige ervaring! Geen stress – een gemoedelijke, gezellige rit op het ritme van de paardenhoeven. En als je weet dat de koetsiers de paarden met de beste zorgen omringen, dan kun je ook met een gerust geweten met volle teugen genieten van zo’n koetsrit dor de prachtige Brugse historische binnenstad!”

Schepen Mathijs Goderis: “Ik ben er 200% van overtuigd dat de Brugse koetspaarden de beste zorgen krijgen. Bij een bezoek aan de stallen van dhr Wentein kon ik dit met eigen ogen vaststellen en dit werd ook bevestigd door Dr. Vet. Collins. Moesten alle paarden op deze manier verzorgd worden, dan zou ik een tevreden schepen van dierenwelzijn zijn. Er is bovendien een zeer goede samenwerking met de stadsdiensten. De koetsiers leven de afspraken zeer goed na en zijn zelf er bekommerd om het welzijn van hun dieren.”

Foto Joe Collins tijdens zijn Europees bezoek en inspectie van Brugse koetspaarden: v.l.n.r.: Liesbeth Paepe, beroepskoetsier in Brugge; Dr. Vet. Joe Collins, Expert-Voorzitter van het EU-platform dierenwelzijn voor paardachtigen; Eragon, Brugs geregistreerd koetspaard; Schepen Mathijs Goderis, bevoegd voor dierenwelzijn; Mieke Hoste, Brugs schepen voor toerisme en Mark Wentein, Voorzitter Vzw De Brugse Koetsiers.

6 reacties

Maes Dominique
Geschreven op 2022-11-10 13:03:43
Félicitations à Marc et Matthias pour leurs engagements et leur ténacité de maintenir des traditions au sein d'une magnifique ville avec de magnifiques chevaux bien dans leurs têtes et leurs corps entourés de professionnels engagés et responsables. Cet exemple est à multiplier au sein de notre Belle Belgique dont les détracteurs dont légions et ignorants tant au niveau historique que des connaissances du cheval et de ses utilisations. J'insiste sur le fait que la plupart des chevaux s'amusent à être attelés et sont heureux de travailler pour des meneurs qui les respectent en tous points. Amitiés équestres. Dominique
Demeulemeester marc
Geschreven op 2022-11-10 01:02:21
als dierenarts bij dapANIMO in Brugge heb in decennia lang hun paarden mee hebben verzorgen en maar een conclusie : men gaat ver moeten zoeken voor een beter professioneel en diervriendelijk top management dan bij hen; ze spelen in de 'champions leage' Mijn grootste respect voor Marc en Mathias
Vermeylen Johan
Geschreven op 2022-11-09 09:58:42
Proficiat
Colette
Geschreven op 2022-11-09 08:37:35
Gelukkig houden de meeste firma's zich aan de regels. Ik heb nog als extra gewerkt voor een firma waar ik tijdens de drukke kerstperiode 21 rondjes heb gemaakt op één dag, met hetzelfde paard. Ingespannen van 8u tot 22u30... Bij Wentein verloopt alles volgens het boekje. Jammer dat dit niet in alle stallen zo is.
Sinaeve
Geschreven op 2022-11-09 08:35:02
Buitengewoon. Dikke bravo voor de eigenaar en het ganse team die hier voor zorgt dat dit een voorbeeld is in gans Europa. Dat Ben Weyts dit maar 2 en 3x leest.Hij weet nooit anders dan kritiek op zovele beroepen. Dit mooie verhaal MOET in de media komen, mensen worden altijd belagerd met negatieve kritiek en zeker als het over dieren gaat. Proficiat, 👍👍 👏👏👏, dank voor jullie werk, jullie grote inzet om die eer te bereiken
Inge
Geschreven op 2022-11-09 07:23:59
Fantastisch.. Veel mensen geven vlug slechte kritiek zonder te weten hoe en wat ! Hier Kan men hier lezen hoe vork in de steel zit omtrent de lieve koetspaarden . Met niet te vergeten de koetsiers. En onze net verloren peter de Mulder..

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.