Home > KOERS in Roeselare blikt terug op 120 jaar arsenaal met replica in LEGO

KOERS in Roeselare blikt terug op 120 jaar arsenaal met replica in LEGO

Geschreven op 26 januari 2023 om 11:56 door Mario De Wilde

Naar aanleiding van International LEGO Day, komende zaterdag 28 januari, stelt KOERS. Museum van de Wielersport een replica van haar historische voorgevel in LEGO voor. Op de 65ste verjaardag van het iconische steentje ontvangt het museum het bouwwerk uit handen van het Stadsarchief van Roeselare, dat enkele taferelen liet nabouwen in het kader van hun historische expo over de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog. Ook de voormalige brandweerkazerne uit 1903, het museumgebouw van KOERS, werd (her)opgebouwd.

Gebundelde krachten
De voorgevel is het resultaat van een samenwerking tussen het Stadsarchief Roeselare en LEGO Masters Giovanni Seynhaeve & Corneel Clarys. Het duo bouwde afgelopen zomer de façade van het Arsenaal, waar het museum KOERS onderdak vond, waarheidsgetrouw na ter gelegenheid van de historische expo ‘Herdacht. Hertekend. Herbouwd’. In de nacht van 21 op 22 juli 1917 werd het Arsenaal, waar Duitse soldaten gelegerd waren, zo goed als volledig vernield door een geallieerd bombardement. Na de Eerste Wereldoorlog begon Roeselare aan de wederopbouw van onder andere het Arsenaal. LEGO Masters Seynhaeve en Clarys grepen voor hun bouwwerk net als toenmalige stadsarchitect René Doom terug naar de originele plannen anno 1899 van voormalig stadsbouwmeester Desiré Denys-Carbonez. De grote uitdaging bestond erin de vele details zoals de kantelen correct na te bouwen.

LEGO-zoektocht in KOERS
De KOERSgevel, waar ruim 3.958 LEGO-blokjes en zo’n 50 uur bouwtijd in vervat zitten, is vanaf zaterdag 28 januari – International LEGO Day – te zien in het Onthaal van KOERS. De komst van de LEGO-gevel is meteen ook het startschot voor een gratis kinderzoektocht doorheen het museum op zoek naar tien LEGO-wielrennertjes. Ook later dit jaar wordt de gevel nog ingezet, onder meer tijdens Open Monumentendag in september. Exact 120 jaar na de plechtige inhuldiging van het Arsenaal wordt dan teruggeblikt op het brandweerverleden van het museumgebouw, met een vlammend slotmoment op zondag 10 september (Open Monumentendag) in samenwerking met Brandweerzone Midwest Post Roeselare.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.