Home > Koen Vanmechelen komt dit najaar naar Knokke-Heist met zijn expo Cosmopolitan Renaissance  

Koen Vanmechelen komt dit najaar naar Knokke-Heist met zijn expo Cosmopolitan Renaissance  

Geschreven op 18 mei 2022 om 17:33 door Mario De Wilde

Aan de ingang van Cultuurcentrum Scharpoord staat sinds dinsdag 17 mei 2022 ‘The Walking Egg’ te pronken. Een teaser voor de expo Cosmopolitan Renaissance, de overzichtstentoonstelling van Koen Vanmechelen die eind oktober 2022 naar Cultuurcentrum Scharpoord komt. De totaalervaring aan zee bestaat naast de tentoonstelling van tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en video’s in de boven- en benedenhal van Scharpoord uit performances, buiteninstallaties, lezingen en samenwerkingen met MAAK – Open Huis voor Kunsten en Zwin Natuur Park.

Iconische sculptuur The Walking Egg
Aan de ingang van Cultuurcentrum Scharpoord werd dinsdag in aanwezigheid van burgemeester Piet De Groote en schepenen Anne Vervarcke-Pattyn en Kathleen van der Hooft de iconische sculptuur The Walking Egg geplaatst. Het kondigt zijn tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance aan die er van 29 oktober 2022 tot 15 januari 2023 loopt, gecureerd door kunsthistoricus Jo Coucke. The Walking Egg, een marmersculptuur van een ei op poten, symboliseert Vanmechelens ononderbroken zoektocht naar de juiste plaatsen en de beste momenten om zijn evoluerende visie op de wereld en haar toekomst te laten uitbroeden. Cosmopolitan Renaissance is het resultaat. Knokke-Heist vormt de broedplaats.

Expo Cosmopolitan Renaissance 
Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt Koen Vanmechelen met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? De afgelopen dertig jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen.
De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden. Telkens weer combineert Vanmechelen verschillende basisingrediënten uit zijn artistieke universum tot nieuwe verhalen: “Uit nieuwe ideeën, versmeltingen en connecties, nieuwe grenzen aftastend, kan een kosmopolitische renaissance ontstaan,” weet de kunstenaar, met een niet mis te verstane knipoog naar de historische Renaissance. Koen Vanmechelen ziet in kunst het unieke, ideale middel om nieuwe verhalen van verbinding te maken; verbindingen tussen mensen onderling en tussen mens en wereld.   “Omdat de verhouding tussen de globaal opererende mens en zijn biotoop voortdurend fijner moet worden afgesteld om voor alles en iedereen een leefbaar en duurzaam evenwicht te vinden, creëert Koen Vanmechelen een kunst, die bewust de oude artistieke en culturele codes te lijf gaat. Hij is een voorbeeldig kunstenaar van en voor onze tijd en wereld.” – Jo Coucke

Kunst in Knokke-Heist 
Knokke-Heist heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op artiesten, architecten, beeldhouwers en schilders. De gemeente is dan ook vereerd dat Koen Vanmechelen de badplaats na zijn fel opgemerkte passage in Florence heeft uitgekozen als volgende stop. Nu voor zijn expo Cosmopolitan Renaissance. Met meer dan 80 galeries, kunst van de hoogste plank in de openbare ruimte en Cultuurcentrum Scharpoord als uitvalsbasis voor expo’s van internationaal gerenommeerde artiesten, is Knokke-Heist de perfecte vakantiebestemming voor elke kunstliefhebber. Meer informatie: www.koenvanmechelen.com

Foto Pieter Simons

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.