Home > Knokse chefs van Caillou en Le Chardonnay bekroond door de Orde van de 33 Masterchefs Belgium

Knokse chefs van Caillou en Le Chardonnay bekroond door de Orde van de 33 Masterchefs Belgium

Geschreven op 3 mei 2022 om 11:02 door Mario De Wilde

Het 58ste Magistraal Kapittelbanket van de 33 Masterchefs of Belgium haalde op 25 april 2022 met zowat 600 deelnemers in de Salons Saint Germain in Diksmuide, het kruim van de Belgische chefs op het podium. Voorzitter Lieven Demeestere en zijn raad van beheer zetten tijdens deze Grote Nacht de nieuwe Meesterkoks, Ambassadeurs en Compagnons de la Toque Blanche met klasse in de kijker. Sander Van De Walle van restaurant Caillou in de Knokkestraat in Heist sleepte de titel van Masterchef in de wacht. Gilles Standaert van Le Chardonnay in de Swolfsstraat in Knokke werkte zich op tot Compagnon de La Toque Blanche. Het gemeentebestuur wenst beide plaatselijke chefs proficiat met hun sterke prestatie die de gastronomische kwaliteit aan onze Oostkust nogmaals dik in de verf zet.

Sander Van De Walle van restaurant Caillou

Om opgenomen te worden als Masterchef kiest de raad van beheer van de 33 Meesterkoks van België alleen maar uit patroons aan het fornuis die de ambitie koesteren hun beroepskennis en zin voor gastvrijheid ten dienste te stellen van de Belgische gastronomie, met accent op de onberispelijke kwaliteit en degelijkheid. De 36-jarige Sander Van De Walle uit restaurant Caillou in Heist beantwoordt perfect aan dit profiel.

Hij is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Sander deed de nodige ervaring op in gerenommeerde stage- en werkplaatsen zoals ’t Hof Van Cleve***, De lijsterbes, De Oosthoek, Tribeca** (Nederland), Zaranda** (Mallorca) en Likoké* (Frankrijk). In 2016 werd hij 2de op de wedstrijd Saissonier Patisserie Benelux. In oktober 2018 veroverde hij de titel 1ste kok van België “Prosper Montagné”. Een 10-tal jaar geleden zakte hij af naar Duinbergen waar hij in sterrenrestaurant Sel Gris acht jaar lang de rechterhand werd van chef-eigenaar Frederik Deceuninck. Vandaag zwaait hij intussen al drie jaar de scepter in restaurant Caillou, de tweede zaak van Frederik Deceuninck. Dit jaar behaalde Caillou nog een score van 15/20 en drie koksmutsen in de culinaire gids Gault&Millau.

De nieuwe Masterchef is een meester in het verfijnen van zijn schotels en niet bang om de internationale toer op de gaan. “Ik ben bijzonder blij met deze erkenning als Masterchef. Dit is helemaal geen eindpunt maar een nieuw begin naar nog beter. We volgen graag de nieuwe trends en zijn niet bang om ook een over de grenzen te kijken. Ik krijg volledig carte blanche van Frederik en leid de zaak alsof die van mij is, met Elisabeth als stille kracht achter de schermen. Dat schept vertrouwen zodat we ons eigen ding kunnen doen. We streven ernaar om de klassieke basis van elke gerecht te behouden en deze, als het even kan, in een nieuw modern jasje te steken, geen zware keuken, maar verfijnd met aandacht voor de eigenheid van de producten” licht Sander toe.

Gilles Stallaert van Le Chardonnay
Klasrijke en veelbelovende chefs komen bij de 33 Meesterkoks van België in aanmerking om opgenomen worden in het schitterende kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Zij maken later kans op zich nog op te werken tot Masterchef. Gilles Stallaert (36) is met eega Noortje, sinds ruim een jaar de nieuwe eigenaar en uitbater van het alom bekende visrestaurant Le Chardonnay in de Swolfsstraat in Knokke, dat ruim dertig jaar geschiedenis schreef met het echtpaar Christian en Christianne Uyttendaele, al jaar en dag Compagnons de la Toque Blanche bij de Orde 33 Masterchefs. Gilles en Noortje tilden het restaurant ondertussen op naar een nog hoger niveau en werden daarvoor door Gault&Millau beloond met een score van 13/20.

“Net voor de lockdown namen we deze zaak over. De verplichte sluiting vulden we in om het restaurant nog knusser te maken dan het al was. We bouwen het intussen verder uit als visrestaurant. Diverse variaties met kreeft en de klassiekers, ingevuld met onze eigen toetsen, zijn de trekpleisters op onze kaart. De erkenning van Toque Blanche na amper een jaar stimuleert ons ten volle” glundert Gilles.

33 masterchefs Belgium
De Orde van de 33 Meesterkoks van België – gesticht in januari 1962 – is met zijn 60 jaar de oudste culinaire vereniging in ons land. Om nog meer internationale weerklank te krijgen zorgde de raad van bestuur recent voor een nieuw en modern jasje. De vereniging van ’s lands topchefs gaat verder door als 33 Masterchefs Belgium. Bedoeling is nog steeds de belangen van de patroons te behartigen en te verdedigen, ervaringen uit te wisselen, zodoende de kwaliteit van de Belgische keuken nog verder op te trekken. De resultaten laten zich dan ook graag zien: vandaag behoort de Belgische keuken duidelijk tot de wereldtop. En als je al dat lekkers op mondiaal topniveau wilt proeven met zicht op zee, dan is Knokke-Heist onbetwistbaar the place to eat!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.