Home > Knokke huldigt uittredend bestuursleden van de Oostkustpolder

Knokke huldigt uittredend bestuursleden van de Oostkustpolder

Geschreven op 4 oktober 2021 om 08:55 door Mario De Wilde

Onlangs werden Jean Vandepitte en Louis Burggraeve, uittredend gezworenen van de Oostkustpolder, door het gemeentebestuur gehuldigd in het Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark. Omdat beide Knokke-Heistse mandatarissen zoveel hebben betekend voor de landbouw, waterbeheersing en natuur in onze Zwinregio, vond burgemeester Piet De Groote het niet meer dan evident om hen nog eens persoonlijk te bedanken namens de Knokke-Heistse gemeenschap. De echtgenotes werden door schepen Kris Demeyere in de bloemetjes gezet.

Dijkgraaf Jan Vandepitte
Ere-gemeenteraadslid Jan Vandepitte begon op 19 april 1988 zijn polderloopbaan als adjunct-dijkgraaf bij de Zwinpolder en fungeerde er van 1995 tot 2006 als dijkgraaf. Sinds 2011 zetelt hij al gezworene in het bestuur van de Oostkustpolder. In de voorbije 3 decennia profileerde Jan Vandepitte zich als een zeer gedreven mandataris die uitermate deskundig was op het vlak van de waterhuishouding in onze polders. Samen met burgemeester Graaf Leopold Lippens heeft hij meermaals bij de hogere overheid aangeklopt om de nodige pompen met voldoende capaciteit te plaatsen langs het Leopoldkanaal. Dankzij zijn inspanningen werd Westkapelle al die tijd gevrijwaard van zware wateroverlast. Naast zijn deskundigheid werd hij ook gewaardeerd omwille van zijn engagement en diepe betrokkenheid om andere collega’s landbouwers te helpen bij landbouwschade.

Gezworene Louis Burggraeve
Minstens even belangrijk als Jan Vandepitte, is de figuur van zijn Ramskapelse kompaan Louis Burggraeve. Het landbouwbedrijf van Louis situeerde zich vlakbij het Leopold- en Schipdonkkanaal zodat Louis als geen ander voeling had met de afwateringsproblematiek in de polders van Heist en Ramskapelle. Louis legde in 1991 bij gouverneur Olivier Vanneste zijn eed af als gezworene van de Zwinpolder en kan dus terugblikken op 30 jaar bestuurservaring bij het plaatselijk polderbestuur.
Zijn ervaring bij het kweken van gezonde varkens en runderen, gaf hij door aan zoon Kurt die nu langs de Heistlaan een succesvolle hoeveslagerij heeft opgebouwd. Louis is dan ook één van onze plaatselijke grondleggers van de korte keten tussen producent en consument. Net zoals Jan Vandepitte was hij bij het polderbestuur een mandataris die heel toegankelijk was en zich zowel familiaal als professioneel met veel warmte bekommerde om anderen.

Evenwicht tussen landbouw en milieu
Zowel Jan als Louis in het nemen van beslissingen in het polderbestuur grote moed vertoond door de tweestrijd tussen landbouw en milieu te overstijgen. Ze deden dit door de polder niet enkel door een landbouwersbril te bekijken maar een veel ruimer plaatje voor ogen te houden waarbij zelfs af en toe de landbouwbelangen in het defensief waren ten voordele van groen en landschap. Wat de waterproblematiek betreft, een uiterst moeilijke evenwichtshouding maar waar ze zich als experts toch manifesteerden als zeer waardevolle krachten die met gefundeerde langetermijnoplossingen voor de dag kwamen. “Een dergelijk engagement decennialang volhouden verdient respect en waardering” besloot burgemeester Piet De Groote zijn toespraak. “Vandaar dat we jullie willen bedanken met een uitgebreid boekenpakket, o.a. een mooie uitgave over het Zoute maar ook tal van brochures over natuurlijk tuinieren en uitgaven die het belang van de bijen in de verf zetten. Proficiat Jan en Louis en geniet met volle teugen van deze leerrijke literatuur!” aldus de Knokke-Heistse burgervader.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.