Home > Knokke-Heist wil van Community House ontmoetingsplaats maken naar Scandinavisch model

Knokke-Heist wil van Community House ontmoetingsplaats maken naar Scandinavisch model

Geschreven op 6 juli 2023 om 08:33 door Mario De Wilde

Het Community House op het Maes en Boereboomplein wordt binnenkort een plek waar heel Knokke-Heist elkaar kan ontmoeten. Nu, bijna tien jaar na de allereerste plannen, is de invulling van de openbare gedeeltes bekend. Daarvoor werd inspiratie gehaald bij voorbeelden uit Zweden en Denemarken, om een plek te creëren die zoveel als mogelijk leeft, en vooral het sociale leven in Knokke-Heist wil promoten door een slimme combinatie van verschillende functies.

Zo komt op de marktverdieping, op het gelijkvloers, de nieuwe ‘bibliotheek van de toekomst’. Hier ligt de nadruk op ontmoeting: naast de klassieke boekenrekken komt er ruimte om ter plaatse te lezen, te leren, te luisteren, te creëren of te genieten van stilte. Ook spelen komt aan bod: de bibliotheek wordt verbonden met de populaire spelotheek die nu bijna 150m² groot wordt. De bibliotheek loopt op natuurlijke wijze over in het kleurrijke Community Café. Je zal er terecht kunnen voor een drankje of een (warme) maaltijd. Niet enkel op marktdagen zal het café met terras op het plein een gezellige plek zijn om bij te babbelen.

Op de patioverdieping, iets lager dan het plein maar met overvloedig daglicht en eigen toegang, komt er een grote multifunctionele zaal waar ook de gemeente- en OCMW-raad zal bijeenkomen. Er is vooral veel ruimte voor initiatieven vanuit de verenigingen, met focus op ‘rustige’ evenementen zoals kaartersnamiddagen, vergaderingen, infomarkten, een quiz, boekvoorstellingen, lezingen,… De aparte grote inkomhal en foyer laten een multifunctioneel gebruik toe. Een grote publieke parking onder het gebouw zorgt voor tientallen extra parkeerplaatsen in het centrum van Heist.

Op de stadsverdieping komen de verschillende diensten van de afdeling Stadsontwikkeling samen. Nu zitten diensten als Wonen, Ondernemen & Strand, Milieu/Klimaat/Natuur, Openbaar Domein en Stedenbouw immers nog verspreid over meerdere gebouwen in onze gemeente. Activiteitsgebonden werken staat centraal in de inrichting, met flexplekken en aparte zones voor overleg of concentratiewerk. Nog een verdiep hoger komt er een unieke serre met terras: de ideale plek voor informeel overleg, een lunchbreak of een persvoorstelling.

Het project van het Community House past in het vervangen van verouderde gebouwen door nieuwe, comfortabele ruimtes. De nieuwste Ravelingen (open sinds 2022) ontvangt de wat ‘minder rustige’ evenementen, zoals de grote carnavalsvieringen, fuiven, feesten en optredens. De Jeugdcampus, die zal komen ter hoogte van het station van Heist, krijgt huiswerkklasjes, ruimte voor de jeugdbewegingen en veel plek voor jongeren om zich te ontwikkelen. Het belevingscentrum HEY met de erfgoeddiensten werd al deels vernieuwd in 2022, en gaat nu een volgende renovatiefase in. In het Sociaal Huis kan je terecht voor vele persoonsgebonden diensten. De verouderde gebouwen die nu vrijkomen krijgen nadien een andere bestemming.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.