Home > Knokke-Heist wil straks 1000 Canadese vlaggen voor 1000 gesneuvelde Canadese soldaten

Knokke-Heist wil straks 1000 Canadese vlaggen voor 1000 gesneuvelde Canadese soldaten

Geschreven op 27 oktober 2021 om 19:08 door Mario De Wilde

Het Canadeweekend in Knokke-Heist. Het begon allemaal in 2008, het For Freedom Museum was toen zelfs nog niet geopend. Burgemeester Graaf Leopold Lippens en Eerste Schepen, Maxim Willems, beiden jammerlijk reeds overleden, waren de steunpilaren vanaf het eerste uur. Een waardige herdenking ter ere van al die jonge Canadezen, die het leven lieten, nu 77 jaar geleden om de bevrijding van Knokke-Heist, de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen te verwezenlijken.  Na een gedwongen pauze door corona herneemt het Canadaweekend de jarenlange traditie. Dan viert Knokke-Heist dat de gemeente in 1944 bevrijd werd door Canadese soldaten.

Op het programma staan onder meer enkele bloemenhuldigingen op symbolische plaatsen en een herdenkingsmis (6 november) in de Margaretakerk. Op zondag 7 november staat de grote bevrijdingsmars gepland. Dan wordt een 33 kilometer lange mars van Hoofdplaat naar Knokke afgelegd, met onderweg enkele huldigingen. Een Canadees militair contingent zal Canada opnieuw vertegenwoordigen in het weekend van 5 tot en met 7 november. Het gemeentebestuur, het For Freedom museum en Canada Comité vragen aan de bevolking massaal de Canadese vlag te laten wapperen in het straatbeeld als hulde aan en respect voor de velen die in 1944 hun leven gaven voor de vrijheid

Danny Jones van het For Freedom Museum in Ramskapelle: “Nu, in het veertiende jaar van deze actie, doen we nog steeds een oproep aan de bevolking, de gevels, balkons en  tuinen te versieren met de memorabele Maple Leaf vlag, een teken van respect voor de offers van weleer. Knokke-Heist wordt opnieuw Maple Leaf City, geen stad  of gemeente ter wereld die getooid gaat met zoveel Canadese vlaggen, iets waar we als inwoner prat op kunnen gaan. Het huidig College, onder leiding van Burgemeester Piet Degroote, steunt volmondig de actie en zorgt voor extra gemeentelijke bevlagging, tijdens de Canadaweek; Heb je nog geen Canadese vlag? Dan kun je die nog steeds verkrijgen aan de prijs van 25 € (100X150 cm) op volgende locaties:

Dienst Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk 660
Cultuurcentrum Scharpoord

Heist: Kapsalon Figaro, Kerkstraat 55                 Knokke: Continental Tours, Lippenslaan 8
Janaprint, Sint-Antoniusstraat  43                            Roelandt Juweliers, Lippenslaan 154
Vervarcke  Interieur, Paul Parmentierlaan 150

Westkapelle: Studio M, ’t Walletje 106                 Ramskapelle: For Freedom Museum

De vlaggen worden uitgehangen van vrijdag 29 oktober (aanvang Canadaweek en herfstvakantie) tot en met zondag 14 november.  Een woord van dank aan al onze inwoners en het gemeentebestuur, Knokke-Heist, die hierbij de heroische strijd “1944” op een eervolle manier wensen te herdenken.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.