Home > Knokke-Heist vraagt inwoners om 1000 Canadese vlaggen te hangen voor 1000 gesneuvelde bevrijders

Knokke-Heist vraagt inwoners om 1000 Canadese vlaggen te hangen voor 1000 gesneuvelde bevrijders

Geschreven op 26 oktober 2022 om 11:37 door Mario De Wilde

Precies 78 jaar geleden, op 1 november 1944, werd Knokke-Heist bevrijd door de 9-de Canadese Infanteriebrigade.
Samen met Zeebrugge waren dit de laatste gemeenten van België die na 5 jaar oorlog bevrijd werden. De tol was hoog, niet minder dan 1000 jonge Canadezen en geallieerden, verloren hierbij het leven, veel burgers uit de Zwinstreek en Zeeland kwamen hierbij eveneens om. De jaarlijkse Canada week (herfstvakantie), die het gemeentebestuur van Knokke-Heist, samen met “Cnocke is hier” en het “For Freedom Museum” organiseren, heeft als hoogtepunt de traditionele Canadese Bevrijdingsmars, die dit jaar uitgaat op zondag 6 november en dit voor de 48-ste keer.

Burgemeester Piet Degroote en het voltallig Schepencollege moedigen dan ook vol enthousiasme, de bevolking aan, Knokke-Heist te bevlaggen met de Canadese Maple Leaf vlag. Dit ter ere van onze gesneuvelde Bevrijders van weleer, meestal jongens tussen de 17 en 30 jaar oud, nu begraven op het Canadian War Cemetery van Adegem. Deze actie werd 15 jaar geleden in het leven geroepen en kende een enorm succes. Niet minder dan 1200 Canadese vlaggen werden tijdens de voorbije periode onder de bevolking verspreid. Komt er nu op aan deze uit de lades te halen en de gevels en balkons van de woningen er weer mee te versieren tijdens de Canada week.

“Knokke-Heist wordt terug “Maple Leaf City”, geen stad in de wereld die zoveel Canadese vlaggen in zijn straatbeeld tovert om op die wijze eer te betuigen aan zijn Bevrijders”, aldus burgemeester Piet Degroote. Een feit dat de 130 Canadese gasten en de Canadese ambassadeur die de plechtigheden bijwonen zeker niet ontgaat.
Canadese vlaggen (100 X 150 cm, 25 € ) zijn nog steeds te bekomen op volgende adressen:
Dienst Toerisme Knokke, Zeedijk 660
CC Scharpoord , Maxim Willemspad 1 K-H
Continental Tours, Lippenslaan 8 K-H
Vervarcke Interieur Natiënlaan 213 K-H
For Freedom Museum , Ramskapellestraat 91-93 K-H

De strijd om de Schelde , Operation Switchback kun je herbeleven in het For Freedom Museum, dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.