Home > Knokke-Heist voert volgend jaar toeristenbelasting in. Overnachten wordt minstens € 1,5 duurder

Knokke-Heist voert volgend jaar toeristenbelasting in. Overnachten wordt minstens € 1,5 duurder

Geschreven op 24 augustus 2023 om 04:58 door Mario De Wilde

Vanaf 2024 heft het gemeentebestuur een belasting op toeristische logies. Knokke-Heist was de enige kustgemeente die nog geen dergelijke logiesbelasting invoerde. Dit betekent dat als je toeristen tegen betaling laat overnachten, je die belasting vanaf 2024 verschuldigd bent. Je moet in dit geval hoe dan ook je accommodatie aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Als je stopt of al gestopt bent met het uitbaten van toeristische logies moet je je eveneens afmelden bij Toerisme Vlaanderen. Zo niet blijft de accommodatie op het basisregister van Toerisme Vlaanderen staan en zal je vanaf 2024 een belasting moeten betalen. Het volledige belastingreglement op het verstrekken van toeristische logies is na te lezen op onze website (https://www.knokke-heist.be/belasting-toeristische-logies).

Heb je vragen voor de dienst Ontvangsten? Dan kun je bellen naar T 050 63 01 19 of 050 63 01 47 of mailen naar logies@knokke-heist.be.

Bedrag?
De belasting wordt vastgesteld afhankelijk van de categorie van het toeristische logies. Voor de berekening van de belasting van onderstaande categorieën wordt de maximumcapaciteit (aantal slaapplaatsen) van het toeristische logies vermenigvuldigd met het desbetreffende tarief.

Tabel

De informele logies worden belast op basis van de inlichtingen waarover de gemeente beschikt. Informele logies zijn logies die niet aangemeld of erkend zijn in het basisregister Vlaams logiesaanbod. Zij betalen het hoogste tarief van 500 EUR per slaapplaats per jaar. De woningen die verhuurd worden als vakantiewoning vallen onder het belastingreglement op de logies en NIET op de belasting op tweede verblijven. Deze belastingen worden dus niet gecumuleerd. De minimumbelasting wordt vastgesteld op 1000 EUR per toeristische logies.

Voorbeeld:
Een erkende of gemelde vakantiewoning met 5 slaapplaatsen betaalt voortaan 1250 EUR op jaarbasis (5 x 250 EUR). Er is geen belasting op tweede verblijven ten bedrage van 790 EUR verschuldigd. De extra belasting bedraagt aldus 460 EUR.

Doorrekenen aan de toerist?
De belasting kan doorgerekend worden aan de betrokken verblijfstoeristen. Richtinggevend maar zeker niet bindend wordt indicatief een tarief van 1,50 EUR per nacht per persoon meegegeven. We kunnen wel vaststellen dat het een algemeen gebruik is in de sector om dit door te rekenen. Het gemeentebestuur wil dit niet opleggen noch verbieden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.