Home > Knokke-Heist rondt Vista-project af en verlegt focus van hoogbouw naar invullen leegstaande sites

Knokke-Heist rondt Vista-project af en verlegt focus van hoogbouw naar invullen leegstaande sites

Geschreven op 22 mei 2023 om 06:58 door Mario De Wilde

Knokke-Heist rondt Vista-project af en verlegt focus van hoogbouw naar invullen leegstaande sites. Het voorbije decennium dienden de hoogbouw- en vistanota’s (2013-2014) als leidraad: mits het doorlopen van alle procedures konden op weldoordachte plekken hogere gebouwen komen als herkenningspunten in de skyline, zonder daarbij de charme van de badplaats uit het oog te verliezen. Van de ontwikkelaars werden grote investeringen verwacht in het openbaar domein, de invalswegen of kunstwerken, wat zorgde voor een ongezien snelle opwaardering van Knokke-Heist. Deze unieke visie leverde de gemeente internationale lof op.

Zichtbare resultaten
De resultaten worden nu zichtbaar. In Westkapelle kwam het AZ Zeno en het Club Brugge Basecamp. In Heist liet de bouw van de Heldentorens toe de Graaf d’Ursellaan om te vormen tot een levendige winkelboulevard, aangevuld met een nieuw park. De Cap Horn met het kunstwerk ‘Tower’ lokte nieuwe brasseries, winkels en strandevenementen naar dit stukje Duinbergen. Nog voor de zomer openen twee projecten: het Albertplein kreeg een make-over dankzij het project OneCarlton en Lake District bevat naast een nieuw hotel ook een grote publieksparking. In de nabije toekomst wordt het Community House het hart van Heist, met speelotheek en bibliotheek, ruimtes voor verenigingen en een gezellig marktplein, terwijl de wandel-, fiets- en ruiterpaden over het Golf Resort zullen uitnodigen tot ontspannen.

Wielingen als het laatste Vista-project
Het grijze, wat vervallen Wielingenplein staat al sinds 2013 aangeduid als “zoekzone”, maar een concreet plan werd nog niet goedgekeurd. Het College keurde voorstellen af met torens die tot twintig verdiepingen hoog zouden zijn. Momenteel ligt een voorstel op tafel om er een hotel- en appartementsgebouw te bouwen van tien verdiepingen (centraal drie bouwlagen hoger dan de omliggende complexen) in combinatie met een totaalrenovatie van het plein, inclusief uniek kunstwerk van een bekende internationale artieste. Ook voor dit laatste Vista-project worden de geijkte procedures verder gevolgd.

Nieuwe focus voor de toekomst
Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuw Gemeentelijk Ruimtelijk Beleidsplan, dat in het najaar wordt voorgesteld. Daarin geeft de Gemeente een ruimtelijk antwoord op uitdagingen op vlak van demografie en duurzaamheid. Daarin zal er geen plaats meer zijn voor hoogbouw, maar des te meer aandacht voor de grote leegstaande sites die een nieuwe toekomst verdienen, zoals het voormalige Ministerie van Financiën. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld voor de nieuwe politie- en brandweerkazernes, zal er nog hoger kunnen worden gebouwd. Die intentie heeft echter geen gevolgen voor alle momenteel lopende projecten, zowel in aanvraag- als in bouwfase.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.