Home > Knokke-Heist past haar winterprogramma aan. Disney+ sluit en ijspiste is twijfelachtig

Knokke-Heist past haar winterprogramma aan. Disney+ sluit en ijspiste is twijfelachtig

Geschreven op 24 december 2021 om 11:23 door Mario De Wilde

Het Overlegcomité heeft op 22 december besloten om vanaf zondag 26 december de beschermingsmaatregelen te verstrengen. Hoewel het aantal besmettingen in ons land en ook in Knokke-Heist daalt, wordt België, net als andere landen, geconfronteerd met een nieuwe realiteit: de snelle opmars van de nieuwe omikronvariant, nu al verantwoordelijk voor 27% van de besmettingen in België. Deze nieuwe variant is veel besmettelijker dan de vorige varianten en zal tegen begin 2022 de dominante variant in ons land zijn. Gezien de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant is uiterste voorzichtigheid geboden.

De nieuwe maatregelen (zie hieronder) hebben als gevolg dat het evenement van Disney+ op het Heldenplein vanaf zondag de deuren moet sluiten. De lichtkunstwandeling Light Art kan wel nog doorgaan, want dat is hoofdzakelijk buiten. De ijspiste op het Alfred Verweeplein kan in de huidige vorm niet open blijven volgens de nieuwe maatregelen. De uitbater bekijkt nu samen met het gemeentebestuur of de ijspiste mits aanpassingen eventueel toch kan openblijven, maar daarover is nog geen beslissing gevallen. Verschillende eindejaarsconcerten en culturele voorstellingen worden geschrapt. De gemeentelijke bibliotheek, het Zwin Natuurpark en het For Freedom Museum blijven wel toegankelijk. Het zwembad in Duinenwater blijft eveneens open, maar je kan enkel zwemmen in het sportbad. Het recreatieve zwembad sluit. Sporten kan ook nog steeds in de fitnesscentra, want die hoeven niet te sluiten.

Belang van boostervaccinatie
De vaccinaties blijven de belangrijkste bescherming tegen ernstig ziek worden door het coronavirus, met name de boostervaccinatie biedt extra bescherming tegen de omikronvariant. Bijna vier op tien (37%) volwassenen hebben hun boostervaccinatie reeds gekregen en het Overlegcomité wil dat tegen eind januari alle volwassenen de kans hebben gekregen zich te laten vaccineren met de booster. Om de omikronverspreiding te vertragen, de gevolgen voor ziekenhuizen te beperken en de heropening van de scholen na de kerstvakantie niet in gevaar te brengen, heeft het Overlegcomité een reeks bijkomende beschermingsmaatregelen genomen die ingaan vanaf zondag 26 december.

Lege theaterzaal
Beschermingsmaatregelen
1. Geen versoepelingen
De huidige regels beslist op het Overlegcomité van 3 december blijven van kracht, met onder meer de mondmaskerplicht (vanaf 6 jaar), de verplichting tot telewerk (met maximum één terugkomdag) en sluiting van de horeca om 23.00 uur (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar).

2. Verbod op evenementen en activiteiten binnen
Alle massa-evenementen binnen zijn verboden. Dit geldt ook voor kerstmarkten, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen, en congresssen die binnen worden georganiseerd. Ook de binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector worden gesloten, met uitzondering van:

Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
Musea
Georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen, met name socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd
Feest- en receptiezalen, enkel voor huwelijken en begrafenissen
Wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams.
Ook bioscopen, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken en indoor trampoline-parken moeten worden gesloten. De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen. Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.

3. Strengere regels voor evenementen buiten
Voor evenementen buiten komen er strengere regels om crowding te voorkomen:

Verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers
Maximaal één bezoeker/4 m2
Vanaf 100 bezoekers eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen.
Kerstboom
4. Sportwedstrijden zonder publiek
De aanwezigheid van publiek bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen wordt verboden, zowel binnen als buiten.

5. Veilig winkelen
Winkelen kan met maximaal twee personen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden). Per 10 m2 winkeloppervlak wordt één bezoeker toegestaan. Tussen de winkelende gezelschappen moet een afstand van 1,5 m worden gewaarborgd. Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m2 moet er een gepaste toegangscontrole zijn.

6. Verplicht telewerk
Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week.

7. Veilig Kerst vieren
Het Overlegcomité beveelt aan om ook tijdens de Kerstperiode het aantal contacten te blijven beperken en moedigt het gebruik van zelftesten aan. Ventileer binnenruimtes en draag een mondmasker. Voel je je ziek? Blijf dan thuis.

Gelet op het positieve advies van de Hoge Gezondheidsraad en van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek heeft het Overlegcomité de Taskforce Vaccinatie ook gevraagd om zo snel mogelijk en op vrijwillige basis te beginnen met de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar.

Het Overlegcomité beveelt het gebruik van FFP2-maskers aan voor kwetsbare personen. Recente wetenschappelijke studies lijken aan te tonen dat de omikronvariant langer blijft hangen in de lucht dan eerdere varianten.

Het Overlegcomité zal de epidemiologische situatie opnieuw beoordelen in de eerste helft van januari.

Meer info op: Overlegcomité verscherpt preventieve gezondheidsmaatregelen tegen omikronvariant | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.