Home > Knokke-Heist ondertekent Europees charter participatie democratie. Wat betekent dat?

Knokke-Heist ondertekent Europees charter participatie democratie. Wat betekent dat?

Geschreven op 10 oktober 2022 om 09:56 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag ondertekende schepen Kris Demeyere in Owla, de voormalige Heilige Familiekerk in Brugge, samen met de dienst Ruimtelijke Planning van de provincie West-Vlaanderen en een aantal andere mandatarissen van West-Vlaamse gemeenten, het Europees charter voor participatieve democratie. Het Knokke-Heistse ensemble King Jazz onder leiding van Frederik Torresan, zorgde tijdens de viering van 25 jaar dienst Ruimtelijke Planning West-Vlaanderen voor de muzikale omlijsting.

Burgers betrekken bij ruimtelijke uitvoeringsplannen
Het charter is opgesteld door de Europese Raad van Ruimtelijke Planners en wordt in geheel Europa breed gedragen. De hoofddoelstelling van het charter is om de participatie drastisch te verhogen. Op deze manier worden de burgers betrokken bij het uitdenken en uitwerken van onder andere ruimtelijke uitvoeringsplannen. Met dit charter wordt het signaal gegeven dat participatie de norm wordt, want plannen opmaken zonder op z’n minst te luisteren naar wat buurtbewoners ervan denken, is niet meer van deze tijd.

Wat betekent de ondertekening?
Als een organisatie het charter ondertekent, belooft zij om de principes van participatie toe te passen op alle ruimtelijke planningsprocessen. Het is een engagementsverklaring waarbij de organisatie zich engageert om participatie als kernwaarde te zien binnen ruimtelijke planning. De ondertekening heeft geen formele gevolgen.
Een organisatie die het charter ondertekent, sluit aan bij een netwerk van andere ondertekenaars met de nodige kennis- en ervaringsuitwisseling en met goede voorbeelden en valkuilen. In het kader van de European Planning Awards kan de European Council of Spatial Planners (ECPT-CEU) prijzen uitreiken aan voorbeeldprojecten. ECTP-CEU zorgt dus voor een uitbreiding van het netwerk rond participatie, waarbij de kennis en ervaring rond participatie alleen maar kan groeien.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.