Home > Knokke-Heist licht op tijdens magisch Lichtkunstfestival

Knokke-Heist licht op tijdens magisch Lichtkunstfestival

Geschreven op 6 december 2019 om 11:18 door Mario De Wilde

Dat de eerste editie van het Lichtkunstfestival een groot succes zou worden, stond in de sterren geschreven. Meer dan 140.000 bezoekers, zowel jong als oud, zakten af naar Knokke-Heist om zich te laten onderdompelen in de wereld van De Kleine Prins. Ook dit najaar besloot Knokke-Heist om dit magische concept verder te zetten. Tussen 7 december 2019 en 5 januari 2020 krijgen fans van de feeërieke avondwandeling de kans om, tijdens de donkerste periode van het jaar, het nieuwe parcours met fonkelnieuwe installaties te ontdekken.
Het Lichtkunstfestival
Het poëtisch verhaal van De Kleine Prins, het buitengewoon en tijdloos boek van schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupéry, vormde de inspiratiebron voor curator Jean Pierre Deschepper tijdens de creatie van dit unieke lichtparcours. In deze tweede editie van het Lichtkunstfestival ontdekken we het vervolg van dit avonturenverhaal. Waar de Kleine Prins vorig jaar tijdens een reis langs de sterren nog op zoek was naar zijn bestemming, heeft hij dit najaar zijn doel eindelijk bereikt. Het hoofdpersonage laat de aanwezigen langsheen een interactief parcours van drie kilometer door het centrum van Knokke-Heist kennismaken met magnifieke planeten. Ook de kerstverlichting volgt dit najaar het thema van het Lichtkunstfestival. “Met de tweede jaargang van het Lichtkunstfestival creëren we een gezellige en unieke kerstsfeer die Knokke-Heist laat stralen. Winkelstraten, pleinen en torens worden feeëriek verlicht door planeten en glinsterende sterren. De aanwezigen worden verwend door kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek lichtfestijn.”, aldus burgemeester Leopold Lippens.
Het lichtparcours
“Voor deze editie is het belangrijk om de bezoeker te verrassen en hem kennis te laten maken met een wereld vol verwondering, verrassing, emotie en poëzie. Met 9 nieuwe, spectaculaire en interactieve lichtkunstinstallaties zal zowel jong als oud van planeet naar planeet reizen en bij elke installatie een deel van het verhaal ontdekken. Ook dit jaar zal het verhaal van De Kleine Prins de leidraad vormen voor de creatie van belevingselementen in het nachtelijk landschap”, vult curator Jean Pierre Deschepper aan.

Molly: “Toe – teken eens ’n schaap voor me”, waren de eerste woorden van De Kleine Prins. Een logische keuze van Ben de Keyser en curator Jean Pierre Deschepper om de feeërieke avondwandeling te starten. In het kantoor van Toerisme Knokke-Heist maken de bezoekers kennis met de Kleine Prins en start het magische outdoor evenement. (© Jean Pierre Deschepper – curator en Ben de Keyser – Sacred Places)

Stap binnen in de wondere wereld van De Kleine Prins en creëer je eigen Brockenspook. Het natuurlijk lichtfenomeen van kunstenaar Yasuhiro Chida wordt weergegeven als de schaduw van de bezoeker omgeven door een lichtkrans van regenboogkleuren. (© Yasuhiro Chida – Japan)

Lightning 223: Hoe voelt het om een nacht onder de sterren te liggen? De bamboe lichtinstallatie is een zoektocht naar ritme, vloeiende bewegingen en verrassende organische vormen. Ontmoet nieuwe mensen en laat je inspireren door de prachtige sterren in het donker. (© Georges Cuvillier – Tom Lagast in samenwerking met Sacred Places)

Rhizome House: Een levensgrote weergave van het binnenste van de mens omringd door krioelende wortels. Verken de installatie en zie hoe het licht reageert door van kleur te veranderen. (© DP Architects – Singapore)

Flower from the Universe: Een gigantische lichtbloem, die boven het oppervlak lijkt te zweven, omringd door een krans van sierlijke stengels. Door rond het kunstwerk te lopen, creëert de bezoeker een golf van bewegende kleuren die de eenheid van tijd weergeeft. (© Titia Ex – Nederland)

Zonsondergang: Kijk samen met De Kleine Prins naar de volledige cyclus van de zon. Van zonsopgang tot zonsondergang. Romantischer dan dit wordt het niet. (© Epix LightArt – Explorentis België)

Planetarium: Kijk naar boven en voel je als een vis in het water. Zwem door het universum en verken de bekende (en minder bekende) planeten. Een intense ervaring die je een paar minuten in een andere dimensie laat vertoeven. (© ACT Lighting Design – België)

Elantica is een object dat blijft bewegen, terwijl het voortdurend evolueert en transformeert met schijnbaar ondoordringbare formules uit overbodige gegevens. (© Tom & Lien Dekyvere – België)

Baobab bestaat uit handgerolde keramische krullen ‘steengoed’, beschilderd met kleuren in verschillende verfsoorten. Kijk hoe door licht en kleur het universum van de kunstenares tot leven komt. (Carine Jacobs – België)

De festival-app
Tijdens je bezoek aan de planeten van De Kleine Prins word je begeleid door de (gratis) smartphone-applicatie. Op de app vind je naast praktische informatie ook een interactieve kaart die de locatie van de verschillende lichtparels aangeeft. Bij elk lichtkunstwerk krijgt de bezoeker via een trackingsysteem informatie over het kunstwerk. Deze bestaat enerzijds uit het verhaal van De Kleine Prins, de inspiratie voor de creatie of de keuze van het werk, en anderzijds krijgt de bezoeker info mee over de kunstenaar en zijn visie. Ook de kids worden tijdens hun reis langs de planeten uitgedaagd om verschillende opdrachten uit te voeren in hun reisboekje. Met de app en het nieuwe reisboekje wordt je reis nog magischer!

Vertrek- en infopunt: Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk 660

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.