Home > Knokke-Heist krijgt 1,8 miljoen m3 (Nederlands en PFAS-vrij) zand

Knokke-Heist krijgt 1,8 miljoen m3 (Nederlands en PFAS-vrij) zand

Geschreven op 10 oktober 2023 om 09:37 door Mario De Wilde

Voor de vooroeversuppletie ter hoogte van Knokke-Heist wordt zand gebruikt dat vrijkomt bij baggerwerken voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Dit zand is afkomstig van de diepere ongeroerde lagen van de landtongen aan de noord- en zuidzijde van de Nieuwe Sluis. Uit onderzoek blijkt dat dit zand niet verontreinigd is en PFAS-vrij. De aanvoer van het zand start op dinsdag 10 oktober 2023. In totaal gaat het om 1,8 miljoen m3 zand.

In Terneuzen is een nieuwe zeesluis gebouwd. Het project nadert zijn voltooiing. Half september 2023 is het project Nieuwe Sluis Terneuzen gestart met het verwijderen van nog aanwezige landtongen aan de noord- en zuidkant van de Nieuwe Sluis. Dit is nodig om de in- en uitvaart van de sluis mogelijk te maken. Het is een omvangrijke klus die maanden in beslag neemt. Een deel van het zand dat hierbij vrijkomt, wordt onder de laagwaterlijn bij Knokke-Heist ingezet als vooroeversuppletie.

Baggerwerkzaamheden

De baggerwerkzaamheden zijn begonnen aan de zuidkant van de Nieuwe Sluis. Het zichtbare deel van de landtong is inmiddels weggebaggerd. Snijkopzuiger ‘Amazone’ maakt de grond los. De grond wordt door middel van pompen opgezogen en via een leidingnetwerk verpompt naar één van de sleephopperzuigers. Deze lossen hun lading deels, ongeveer 2,2 miljoen m3, op aangewezen plaatsen in de Westerschelde. Een ander deel, ongeveer 1,8 miljoen m3, gaat naar Knokke-Heist. Voordat één van de sleephopperzuigers gebaggerde grond wegbrengt, ligt de andere hopper al klaar en aangekoppeld om de volgende lading grond van de snijkopzuiger op te vangen. Zo wordt er 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgewerkt.

Niet-verontreinigd zand

Van alle grond die bij de aanleg van de Nieuwe Sluis Terneuzen vrijkomt worden monsters genomen. Afhankelijk van de uitkomst van de analyses wordt grond nuttig toegepast, zoals in Knokke-Heist. Als de grond vervuiling bevat, wordt het afgevoerd naar een speciaal depot of speciale reinigingslocatie. Meer weten over de bouw van de Nieuwe Sluis? Kijk op www.nieuwesluisterneuzen.eu.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.