Home > Kneeboarden, floatfitten, een heuse poolparty: zwembad van Veurne vierde 50ste verjaardag

Kneeboarden, floatfitten, een heuse poolparty: zwembad van Veurne vierde 50ste verjaardag

Geschreven op 8 maart 2023 om 10:10 door Mario De Wilde

Kneeboarden, floatfitten, een heuse poolparty, een meer dan succesvolle swimmathon en een bijzonder gezellige receptie. Het stedelijk zwembad van Veurne kan terugblikken op een mooie vijftigste verjaardag. Op 12 januari 1973 konden de eerste baantjes in ons zwembad aan de Sint-Denisplaats worden getrokken en het is bijna symbolisch dat het zwemfeest zondagmorgen werd afgesloten met veel gezwommen baantjes, heel veel zelfs! Het doel was om tijdens de swimmathon met alle deelnemers 50 kilometer te behalen. Maar uiteindelijk werden er dat maar liefst 96 kilometer. De deelnemers moesten telkens een lengte zwemmen en een lengte terugwandelen. Bovendien konden er ook prijzen worden gewonnen, door het meeste lengtes af te leggen. Dieter Berteloot en Maurits Battel (bij de – 14-jarigen) waren niet te stoppen en mogen als beloning beiden een jaar gratis zwemmen.

De rol en de toekomst van het jarige zwembad

Het bad is drukbezet, want alle basis- en secundaire scholen van Veurne en zelfs van enkele buurgemeenten komen hier wekelijks of 2-wekelijks zwemmen. Daarnaast is dit ook de thuisbasis van de Veurnse Zwemvereniging, de waterpoloclub en de kajakpoloclub. Natuurlijk is het bad ook iedere dag toegankelijk voor het brede publiek. Zo komen hier jaarlijks 60.000 zwemmers in het bad duiken.

En wat voor later? Planologisch (op gebied van een toekomstige bestemming) is al voorzien om een nieuw zwembad op de sportsite in de Noordstraat mogelijk te maken. Bij de constructie van de sporthal werd ermee rekening gehouden dat er aan de voorzijde van de Sporthal (kant Noordstraat) geen enkele afvoerleiding, nutsleiding of ander obstakel aanwezig is zowel ondergronds als bovengronds om een zwembad ertegenaan te kunnen bouwen. Dit jaar start een haalbaarheidsonderzoek over de bouw van een nieuw zwembad. We willen weten wat de behoeften, kostprijs, wijze van exploitatie zijn. Maar nu even nog genieten van een intussen legendarisch zwembad dus! Pascal Sticker, schepen van Sport: “Het Veurns zwembad is niet weg te denken uit ons vrijetijdsaanbod. Het zwembadpersoneel en de VZV stonden centraal in deze feestelijke vijftigste verjaardag van ons zwembad.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.