Home > ‘Klushelden’ van school OLVA Vivenkapelle geven speelplaats mega-opknapbeurt

‘Klushelden’ van school OLVA Vivenkapelle geven speelplaats mega-opknapbeurt

Geschreven op 9 september 2021 om 09:03 door Mario De Wilde

Brico & BricoPlanit helpt Belgische scholen een flinke hand om hun gebouwen een opknapbeurt te geven. De bekende doe-het-zelf zaak selecteerde uit bijna 400 nieuwe inzendingen tien scholen die niet alleen advies kregen van hun lokale Brico(Planit)-specialisten. Ze mochten ook ter waarde van 10.000 euro het nodige materiaal en gereedschap kiezen om mee aan de slag te gaan. Zo staken bijvoorbeeld de ‘Klushelden’ van de Vrije Basisschool OLVA Vivenkapelle in het West-Vlaamse Vivenkapelle de handen uit de mouwen. Zij bouwden een prachtige groene droomspeelplaats waar de kinderen hun hartje intussen al ophalen. Brico & BricoPlanit reikte de voorbije jaren met haar project ‘Klushelden’ al 330.000 euro uit aan in totaal 33 scholen die ten laatste eind dit jaar hulp krijgen voor een opknapbeurt.

‘Klushelden’ is een initiatief waarmee Brico & BricoPlanit wat wil doen aan het verval van de vele scholen in ons land. België is zo’n 4.000 kleuter- en lage scholen rijk. Die moeten samen tot 10.000 schoolgebouwen beheren. Ruim de helft daarvan is ouder dan 50 jaar en raakt stilaan in verval. Op subsidies voor renovaties is het vaak lang wachten. Brico & BricoPlanit ondersteunt met dit project duurzame initiatieven die de leefwereld van kinderen een stukje aangenamer maken. De doe-het-zelf-specialist hielp de voorbije jaren al 23 scholen met vakkundig advies én geldbedrag van €10.000 om te spenderen aan materiaal en gereedschap. Vorig jaar plaatste het een nieuwe oproep om ‘Klushelden’ aan het werk te zetten. Belgische kleuter- en basisscholen mochten zich weer kandidaat stellen. De aanvragen stroomden binnen: bijna 400 scholen meldden zich. Intussen is het moment aangebroken waarop de tien uitverkoren scholen één voor één aan de slag gaan.

Klushelden samenbrengen met gemeenschappelijk doel
“We waren opnieuw aangenaam verrast door het groot aantal gemotiveerde scholen dat zich kandidaat stelde voor de tweede editie van onze actie”, zegt Rudi Schautteet, HR Director bij Brico & BricoPlanit. “In totaal dienden al meer dan 1.250 scholen hun kandidatuur in. Een professionele jury koos ook nu weer tien winnende ‘Klushelden’. We willen hen de middelen geven om hun creativiteit op hun school los te laten. Het is belangrijk om de vele verouderde scholen aan te pakken, maar we willen ook mensen weer samenbrengen na het hele COVID-19 gebeuren en hen verzamelen rond een gemeenschappelijk doel. Iets creëren of opbouwen, geeft in het digitale tijdperk alleen maar meer voldoening. Samen klussen schept een band én het leidt uiteraard tot mooie resultaten.”

Nieuwe groene droomspeelplaats voor OLVA Vivenkapelle
De Vrije Basisschool OLVA Vivenkapelle in Vivenkapelle stak de handen al uit de mouwen. Met de hulp van Brico & BricoPlanit wisten zij een droomspeelplaats in mekaar te boksen. De groene speelzone bestaat uit klim- en klauterplaatsen en een avonturenzone met uitkijktoren. Daarnaast is er ook een leerzone met een kleine boomgaard met serre en moestuin en een dierenpark met kippen en twee varkentjes die door de kinderen verzorgd worden. Een knap project dat dankzij Brico & BricoPlanit kon worden verwezenlijkt. “De hulp van Brico was cruciaal voor ons”, zegt Olivier Verwilst, directeur van OLVA Viven. “De speelzones bieden onze kinderen beweegmogelijkheden en in de leerzone, maken we hen vertrouwd met fruit en groenten, die ook worden meegenomen in de klaspraktijk en het dierenpark heeft uiteraard ook een educatieve rol. De arena is bovendien een verzamelplek voor het luisteren naar verhalen, opvoeren van toneeltjes en het tot rust komen van de kinderen. Onze groene speel- en leerzone slaat aan, dat merken we zelfs aan het aantal inschrijvingen.”  Het project in OLVA Viven krijgt nog navolging bij andere scholen in alle uithoeken van het land. Overal bundelen directies, leerkrachten, ouders, vrienden en sympathisanten de krachten om de gebouwen en terreinen op te frissen onder impuls van Brico & BricoPlanit.

Brico & BricoPlanit blijft haar ‘Klushelden’-initiatief op lange termijn doortrekken. De bekende doe-het-zelf specialist zet bewust in op gelijkaardige duurzame en sociale projecten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.