Home > Kleinste boekje ter wereld (0,5 x 0,5 cm) is te te zien Garemynzaal op de Markt van Brugge

Kleinste boekje ter wereld (0,5 x 0,5 cm) is te te zien Garemynzaal op de Markt van Brugge

Geschreven op 3 april 2023 om 18:27 door Mario De Wilde

Het kleinste boekje van de wereld (een halve centimeter op een halve centimeter, inhoud in 7 talen!) is nu te zien in Brugge. Met dank aan schepen van schepen van Cultuur Nico Blontrock die ons de tip gaf. Kunstkring De 7 Torentjes stelt vanaf vandaag tentoon in de Garemynzaal op de Markt en daar is het kleinood te zien! Kunstenaar Axel Fabry is eigenaar: “Ik volgde les in de vakschool, in de Boeveriestraat. Daar volgende ik de afdeling drukker-letterzetter. Dus het grafische heeft me altijd geboeid. Jaren terug kwam ik toevallig in het bezit van het “kleinste gedrukte boekje ter wereld”! Dit heb ik altijd gekoesterd. Toevallig zag op het VRT-journaal dat er een gelijkaardig boekje was geveild voor enkele duizenden euro’s. (er zijn er slecht enkele van in de omloop)”.
Het boekje is amper 5×5 mm en heeft een lederen kaft.

“Het boekje heet “The lord’s prayer” en is gedrukt in zeven talen. Het is het ‘Onze Vader’. Jaren lag het opgeborgen en nu vond ik het tijd om het te verwerken in een exclusief kunstwerk. De tekst heb ik aangepast aan mijn denkbeelden en verwerkt in het kunstwerk, gemaakt in terracotta en bewerkt met bladgoud. Om dit werk te realiseren moest ik opnieuw de drukkerij in. Iedere tekst heb ik op de authentieke manier met de hand gezet. Letter per letter zoals ten tijde van Gutenberg. Dan heb ik het in de klei geprint in plaats van op papier en verder verwerkt”. Overigens nog dit: er is altijd wel een Pearle of Hans Anders in de buurt….

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.