Home > Klavertje vier wordt begin oktober ‘school zonder pesten’

Klavertje vier wordt begin oktober ‘school zonder pesten’

Geschreven op 23 september 2019 om 16:05 door Mario De Wilde

Pesten, dat is niet ok. De gemeentelijke basisschool Klavertje vier wil absoluut komaf maken met pestkoppen. Rotaryclub Diksmuide schenkt drie gratis voorstellingen van ‘School zonder pesten’ aan de vestigingen in Leke en Keiem. De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 4 oktober in de nieuwe polyvalente zaal van Leke. De voorstellingen zijn aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. Ook de kleuters leren dat het niet ok is om te pesten. De leerlingen van het derde en vierde leerjaar mogen als eerste een voorstelling bekijken, daarna komen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar aan de beurt. Na de middag volgen ten slotte nog de kinderen van het eerste en tweede leerjaar en de derde kleuterklas. De voorstellingen zien we als heropfrissing van de vele projecten tegen pesten die we al achter de rug hebben. Ze vormen een kader om mee te werken in de klas, op de speelplaats, … Alle voorstellingen duren 50 à 55 min + 20 minuten nabespreking. Dus ongeveer een 75-tal minuten per voorstelling.

Programma

8.30 uur – 3de en 4de leerjaar – Bram en de OK-brigade

Bram en de OK-Brigade’ is een interactieve schoolvoorstelling. Bram is een slimme, maar gekke onderzoeker. Met zijn OK-lab en de hulp van professor X, onderzoekt hij hoe kinderen met elkaar omgaan en waarom ze soms pesten. Met die kennis wil hij andere kinderen helpen die hem mails en brieven sturen met vragen over pesten. Na het onderzoek, motiveert hij de kinderen en de leerkrachten om lid te worden van de OK-Brigade. De leden van de OK-brigade vinden elkaar OK, ze pesten elkaar niet en ze doen hun best om pesten in de klas, op school en daarbuiten te stoppen. Tijdens de voorstelling krijgen alle kinderen een Goedgevoel-latje. Met dit groenrode latje kunnen ze dag in dag uit aangeven hoe ze zich voelen, en ze kunnen er bovendien mee tonen dat pesten niet OK is. De kinderen kunnen na de voorstelling terecht op de website www.ok-brigade.be of ze kunnen mailen naar bram@ok-brigade.be.

10.30 uur – 5de en 6de leerjaar – nonkel Bretel

“Nonkel Bretel … verhalen met een P” s een schoolvoorstelling voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar. Tom en Nonkel Bretel hebben een bijzondere band. Ze zien elkaar niet zo veel, maar via brieven en hun gsm houden ze contact. Nonkel Bretel vertelt inspirerende verhalen over conflicten, verdriet en pesterijen maar ook over zelfvertrouwen, samenwerken en respect. Tom ontdekt de positieve elementen in elk verhaal, maar ondertussen krijgt hij vervelende berichtjes op zijn gsm … Na de voorstelling krijgen alle kinderen het groenrode goedgevoel latje en volgt een nabespreking met de acteur. De kinderen reflecteren over de inhoud van de voorstelling en ontdekken waarvoor de P zou staan. Pesten? Plagen? Positief? Participatie? …

13 uur – 3de kleuter, 1ste en 2de leerjaar – Victor en zijn goedgevoel machine

“Victor en zijn Goedgevoel Machine” is een interactieve schoolvoorstelling (met grapjes, filmpjes, toneel, gesprekjes, …). Victor is een gekke uitvinder. Samen met Victor gaan de kinderen op zoek naar ‘groene’ en ‘rode’ gedragingen, gedachten en gevoelens of naar aanvaardbaar en onaanvaardbaar gedrag zoals pesten. Tijdens de voorstelling krijgen alle kinderen een Goedgevoel-latje. Met deze mini Goedgevoel Machine kunnen ze op een heel laagdrempelige manier tonen en benoemen wat ze voelen en denken.

Meer info op www.schoolzonderpesten.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.